Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krušnohorské kraje a obce podpoří zápis na seznam UNESCO

Krušnohorské kraje a obce podpoří zápis na seznam UNESCO

Představitelé Karlovarského kraje, Ústeckého kraje a hornických měst Jáchymov, Boží Dar, Horní Blatná, Abertamy, Krupka a obce Měděnec dnes v Jáchymově podepsali společné prohlášení o spolupráci na přípravě nominace Hornické kulturní krajiny Krušnohoří k zápisu na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Budou o něj usilovat společně se Saskem na německé straně Krušných hor.

"Chceme, aby oblast získala zpět slávu, kterou měla," uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD). Na české straně by se do žádosti o zapsání měly dostat například hornické památky Zlatý kopec, Vlčí jámy nebo důl Mauricius u Abertam. Na saské straně pak jde o zhruba 30 lokalit.

S iniciativou přišla právě saská strana, která už v roce 1998 navrhla zapsat na prozatímní seznam památek pro zápis do seznamu UNESCO Montanregion Erzgebirge, tedy Hornický region Krušnohoří. Partnerem na české straně se stal nejprve Ústecký kraj, v roce 2009 pak i Karlovarský. Česká republika přidala hornické Krušnohoří na svůj indikativní seznam letos v únoru. Pokud půjdou přípravy na zápis podle plánu, měla by německá strana podat žádost o společný zápis v roce 2015.

Mezi obcemi a městy, které se k iniciativě připojily, ale zatím chybí město Ostrov na Karlovarsku. Obává se přílišného omezení rozvoje města, které by mohl zápis na prestižní seznam způsobit. Náměstkyně ministryně kultury Anna Matoušková ale dnes ČTK řekla, že ani zápis na seznam UNESCO neznamená jiný režim ochrany památek, než požadují české zákony a předpisy.

Naopak starosta Božího Daru a senátor Jan Horník (STAN) se domnívá, že už i zápis na indikativní seznam může obcím pomoci do regionu přilákat nové turisty, a to zejména přes léto. "I to, že jsme spolu s dalšími obcemi blízko u sebe, zakládá možnosti prezentovat naše památky," dodal Horník.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů