Sobota, 20. dubna 2024

Hostětín získal mezinárodní cenu za projekty k ochraně klimatu

Hostětín získal mezinárodní cenu za projekty k ochraně klimatu

Hostětín na Uherskohradišťsku získal jako první obec v republice ocenění Climate Star 2012 za vynikající projekty ochrany klimatu. Ocenění uděluje Klimatická Aliance nejúspěšnějším evropským obcím a regionům, Hostětín si ho zasloužil především svým přístupem k využívání obnovitelných zdrojů energie, informovala dnes ČTK Alena Šuráňová z ekologického Centra Veronica v Hostětíně.

Aktivity směřující k úsporám energií a k ochraně životního prostředí byly také důvodem, proč do obce v březnu 2010 při své návštěvě České republiky zavítal britský princ Charles.

Obec je téměř ze sta procent vytápěna obnovitelnými zdroji, a to biomasou a sluncem. Osmdesát procent domů v obci vytápí dřevní štěpka z obecní výtopny. Odpadní vodu čistí rostliny v kořenové čistírně. Pro ohřev teplé vody využívá deset procent domů v obci energii slunce prostřednictvím solárních kolektorů. Slunce je využíváno i pro výrobu elektřiny pro provoz místní vyhlášené bio-moštárny a výtopny, funguje zde i historická sušírna ovoce.

V obci stojí pasivní dům Centra Veronica, které se věnuje ekologickému vzdělávání dětí i dospělých. Dům slouží také jako ekologický penzion, ve kterém mohou návštěvníci strávit dovolenou. Hostětín pořádá například hojně navštěvovanou zářijovou jablečnou slavnost.

Climate Star Award je program, který představuje zkušenosti a úspěchy v komunální sféře a poukazuje na různé místní strategie ochrany klimatu. Ceny se letos udělovaly 26. dubna v Rakousku.

Hostětín již v minulosti získal několik ocenění, v roce 2007 národní cenu za Česko ve světové soutěži Energy Globe a v roce 2009 zelenou stuhu v soutěži Vesnice roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů