Středa, 24. dubna 2024

Ropáka i Zelenou perlu 2012 získal šéf parku Šumava Stráský

Ropáka i Zelenou perlu 2012 získal šéf parku Šumava Stráský

Ekologickou Anticenu Ropák za největší protiekologický počin i Zelenou perlu za antiekologický výrok z loňska obdržel šéf Národního parku Šumava Jan Stráský. Hlavním důvodem je "diskreditace poslání parku v očích veřejnosti". Novinářům to dnes řekl Miroslav Patrik z ekologického sdružení Děti Země.

Zelenou perlu obdržel Stráský za větu: "Zákon je dodržován tím, že bude neustále porušován, ale jeho porušování bude kryto jím umožněnými výjimkami." Vyšla v článku nazvaném Šumava chce prosadit intenzivní zásahy proti kůrovci, a to v červenci 2011 na zpravodajském serveru www.denik.cz.

Ředitel parku Jan Stráský míní, že Šumava si zaslouží i takovou pozornost, která je oceněna takovým způsobem. "Já jsem řekl jeden příklad, který se dost opakuje a asi mu není rozumět. Já jsem říkal, že náš zákon o ochraně přírody 114 z roku 1992 je zákon, který má spoustu ustanovení, které se vůbec nedají dodržet a ten zákon to ani nepředpokládá a ve všech případech umožňuje poskytování výjimky. To znamená, že se vlastně neřídíme tím zákonem, a v mnoha případech se řídíme až výjimkami, které mají tu nevýhodu, že někdy trvají tak dlouho, že už mezi tím tu výhodu nepotřebují," řekl Stráský ČTK. Tento citát se podle něj všelijak přetřásá, ale není to citát o tom, že se nedodržuje zákon, to je citát o tom, že zákon je napsaný tak, že sám předpokládá, že na mnoho jeho ustanovení bude muset být poskytována výjimka.

"Je neuvěřitelné, co všechno se panu Stráskému v roli šéfa Šumavy za poměrně krátkou dobu podařilo," uvedl při vyhlašování výsledků ironicky Patrik. Uvedl, že Stráský měl více nominací v obou kategoriích, tedy v Ropákovi i v Zelené perle. Na cenu za antivýrok měl dokonce 13 návrhů z celkových asi sto výroků, a to především za názory spojené s bojem proti kůrovci na Šumavě.

Ropáka dostal za to, že odmítl přijmout Diplom Rady Evropy za vzorně spravované chráněné území a také za údajné nezákonné poškození vzácných ekosystémů kácením stromů, zejména v oblasti Smrčina a Ptačí potok. V ekologické anketě uspěl i za přivolání policie na účastníky protestu proti kácení stromů u Ptačího potoka, za narušování klidu v lokalitách, v nichž na Šumavě sídlí vzácní tetřevi a za narušení činnosti státní správy v ochraně přírody.

Druhé místo v anketě Ropák získal ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) za podporu přidělení části emisních povolenek na vypuštění oxidu uhličitého v období 2013 až 2020 pro velké znečistovatele a za postup likvidace ropných lagun u Ostravy. Třetí místo obsadil bývalý ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS) za snahu o prolomení těžebních limitů na Mostecku.

V Zelené perle obsadila druhé místo předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová, která na 22. kongresu ODS dávala do souvislosti komunisty a kůrovce. Třetí místo pak obdržel náměstek pražského primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) za komentář ke stavu zeleně v hlavním městě.

Ropák byl letos udělen podvacáté, zelená perla po sedmnácté. Podrobnosti k výsledkům obou anket jsou na webu pořadatelů.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů