Sobota, 20. dubna 2024

Semily stavějí novou kompostárnu, sloužit začne asi příští rok

Semily stavějí novou kompostárnu, sloužit začne asi příští rok

Obyvatelům Semil začne brzy sloužit nová kompostárna. Začala se stavět v březnu a podle současných plánů by měly práce skončit v závěru letošního října, informovala dnes ČTK místostarostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily). Do provozu by mělo být zařízení za deset milionů korun uvedeno zřejmě na začátku roku 2013.

Kompostárna vzniká u silnice mezi Semily a Železným Brodem. Bude zpracovávat trávu, listí a dřevní štěpku například z městských parků a hřišť, městských lesů a zahrad obyvatel Semil. Kompost poté poslouží k hnojení městské zeleně.

"Jedná se o další krok ke snižování objemu směsného odpadu a možnost zpracování zeleného odpadu," doplnila Mlejnková.

Z celkových nákladů potřebných na vybudování kompostárny město zaplatí jen menší část. Získalo devítimilionovou dotaci z evropských zdrojů. "Aby byla docílena tato míra podpory, je projekt koncipován jako neziskový," uvedl vedoucí odboru investic semilské radnice Vladimír Bělonohý.

Kompostárna má být hotová na podzim a pokud to podmínky umožní, mohla by být do zkušebního provozu uvedena už v závěru letošního roku. S plným provozem se počítá v roce 2013. Na Semilsku rozhodli o vybudování stejného zařízení i v nedaleké Lomnici nad Popelkou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů