Sobota, 20. dubna 2024

Chalupa navrhne vládě zastavení průzkumů břidlicového plynu

Chalupa navrhne vládě zastavení průzkumů břidlicového plynu

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) se rozhodl, že nechá na několik let zakázat povolování průzkumu těžby břidlicového plynu v Česku. Vyhlášení moratoria je podle ministra jednou z možností, jak nepřehlednou situaci kolem povolování průzkumu vyřešit. Návrh chce předložit vládě. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN).

Podle Chalupy není česká legislativa připravena na tak technicky složité průzkumy jako u břidlicového plynu. "Proto zvažujeme, že by se stanovil určitý čas - rok, možná dva, na příslušné úpravy zákonů. Během této doby by se nevydávala žádná povolení, ani povolení k průzkumu," řekl HN Chalupa. Doplnil, že mezitím je nutné připravit takové zákony, které stanoví jasná pravidla. Podle deníku bude třeba v této souvislosti změnit geologický zákon, horní zákon a zřejmě i další.

S návrhem moratoria souhlasí i Chalupův náměstek Tomáš Tesař, do jehož činnosti břidlicový plyn spadá. "V současné situaci to je nejlepší řešení. Naše zákony, které se těžby dotýkají, jsou dvacet let staré a s moderními způsoby těžby, jako například těžba břidlicového plynu nebo zplynování uhlí, vůbec nepočítají," řekl.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) v současnosti Česká republika nedisponuje prokázanými zásobami břidlicového plynu. "S ohledem na tuto skutečnost je proto diskuse o jeho těžbě irelevantní," sdělil ČTK mluvčí MPO Tomáš Paták.

Kdyby byl průzkum povolen, trvalo by podle Patáka zhruba pět let, než by byly k dispozici první relevantní informace o tom, zda je v ČR potenciál pro využívání břidlicového plynu. "Ve státní bilanci zásob není evidováno žádné ložisko břidlicového plynu, a tak logicky nevstupuje břidlicový plyn do energetické bilance státu ani nijak neovlivňuje surovinovou či energetickou bezpečnost státu," dodal mluvčí.

Proti těžbě břidlicového plynu i jejímu průzkum metodou takzvaného hydraulického štěpení se nedávno postavili hejtmani. Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek podá v létě do sněmovny návrh zákona, který by těžbu zakázal. Asociace rovněž doporučila krajským samosprávám, aby v případě, že budou k těžbě břidlicového plynu vydávat stanoviska rad nebo zastupitelstev, aby byla negativní. Podle ní by totiž těžba z břidlic mohla mít vážný dopad na životní prostředí i kvalitu života lidí v takto postižených oblastech.

Nadnárodní firmy chtějí těžit plyn z břidlic na řadě míst v ČR. Momentálně se hovoří o lokalitách až v pěti krajích. Při takzvaném hydraulickém štěpení provedou těžaři až několik kilometrů hluboký vrt, do kterého se pod tlakem vhání voda s pískem a chemickými přísadami. Z vrtu se pak čerpá unikající břidlicový plyn. Starostové se obávají hlavně zhoršení kvality pitné vody.

Společnost Hutton Energy, jejíž dceřiná firma Basgas Energia Czech plánuje průzkum těžby břidlicového plynu na Berounsku, vyjádřila nad negativním postojem českých úřadů politování. "Žádáme představitele vlády České republiky, aby v otázce hydraulického štěpení učinili informované, racionální rozhodnutí. Rozsáhlé zkušenosti s břidlicovým plynem, které jsme získali v oblastech po celém světě, prokazují, že těžba je bezpečná a nepředstavuje ohrožení pro životní prostředí ani místní vodní zdroje," uvedla firma. Případná těžba by dle společnosti přivedla do ČR nové investice a vytvořila nová pracovní místa.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů