Čtvrtek, 28. března 2024

Unikátní geopark Železné hory je učebnicí geologie

Unikátní geopark Železné hory je učebnicí geologie

Nedávno vyhlášený Národní geopark Železné hory nabízí návštěvníkům na ploše 777 kilometrů čtverečních více než 100 druhů hornin. Odborníci jej označují za učebnici geologie. Je unikátní tím, že na malé ploše je zde soustředěno velké množství geologických jevů, řekl dnes novinářům ředitel geoparku Daniel Smutek ze společnosti Vodní zdroje Chrudim, která projekt připravovala řadu let.

"Železné hory jsou geologická skládanka, kterou je možné složit za dva dny," citoval Smutek motto geoparku.
Geopark se kromě Pardubického kraje nachází zčásti i na území Kraje Vysočina. Představuje krajinu, horniny a minerály, které vznikly za období 600 milionů let. Existuje tu například 18 činných a stovky uzavřených lomů nebo vyhaslé sopky.

V geoparku je vyznačeno 80 významných geologických lokalit, často v kombinaci se zajímavými památkami. Například na Chrudimsku mezi ně patří poutní kostel v osadě Podskala na Chrudimsku stojící před strmou opukovou stěnou, pískovcové útvary Toulovcovy maštale, bývalé lomy na pískovec ve Škrovádu nebo opuková Střemošická stráň s trojbokým barokním sloupem Nejsvětější Trojice a mnoha chráněnými druhy rostlin a organismů. V budoucnu by mělo být lokalit ještě o 40 více.

Některá místa jsou součástí naučných stezek. Geologické zajímavosti si lidé mohou prohlédnout také v expozici v areálu firmy Vodní zdroje v Chrudimi, v Muzeu obuvi a kamene ve Skutči nebo u gymnázia v Chotěboři.

Geopark, na jehož území je chráněná krajinná oblast Železné hory a mnoho přírodních památek a maloplošných chráněných území, kombinuje přírodní a kulturní zajímavosti s možností sportovních aktivit. Podle vedení Pardubického kraje by se mohl stát velkým lákadlem pro turisty. V návštěvnosti a cestovním ruchu je region dlouhodobě na posledních místech v zemi.

Pavel Dosoudil

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů