Pátek, 29. března 2024

Aktivisté Greenpeace zahájili kampaň proti těžbě ropy v Arktidě

Aktivisté Greenpeace zahájili kampaň proti těžbě ropy v Arktidě

Transparent s nápisem Zachraňme Arktidu dnes ráno vyvěsili aktivisté Greenpeace na dvě hodiny na jednu z pražských benzinových stanic společnosti Shell. Zahájili tak měsíční kampaň, ve které chtějí Čechům vysvětlovat, že těžba ropy v Arktidě bude znamenat další riziko pro zaledněný kus přírody. Ohroženi budou prý i lední medvědi, kteří jsou symbolem kampaně.

Aktivisté vylezli v 9:00 na střechu čerpací stanice, kde transparent vyvěsili. Po asi 20 minutách obsluha benzinky oznámila, že kvůli zajištění bezpečnosti přivolá policii, a zastavila provoz. Policisté potom zablokovali cestu ke stanici, aby k ní řidiči nevjížděli. Někteří z nich reagovali na zablokování benzinky rozčileně. "My ale nic blokovat nechceme a v plánu jsme to neměli," řekla ČTK mluvčí Greenpeace Lucie Jakešová. Krátce před 11:00 pak policie aktivisty vyzvala, aby slezli. Akci pak aktivisté Greenpeace ukončili.

Firma Shell je podle Jakešové první velkou ropnou společností, která zahájila přípravy na těžbu v Arktidě. Greenpeace se snaží záměru zabránit nenásilnými přímými akcemi i mobilizací veřejnosti. "Pokud by totiž Shell letos v létě na ropu narazil, další naftařské koncerny by velmi rychle přispěchaly s projekty na další nové vrty a ropná horečka v Arktidě by se rozhořela naplno," uvedla Jakešová.

Proti záměru Greenpeace vystupuje celosvětově. Počátkem května šestice aktivistů vnikla u švédských břehů na palubu ledoborce provozovaného společností Shell. Byla to už druhá podobná protestní akce namířená proti těžbě ropy a zemního plynu v severním ledovém oceánu.

Organizace vyzývá společnost Shell, aby ustoupila od plánu těžit ropu v Arktidě. Hrozí například úniky ropy do moře. Čeští Greenpeace budou vyzývat občany České republiky, aby posílali společnosti výzvy k ukončení projektu. Po dnešku se aktivisté rozjedou do větších českých a moravských měst, kde budou v informačních stáncích veřejnosti ukazovat, jak může těžba ropy jednu z posledních divočin planety poničit.

Kampaň budou doprovázet dva lední medvědi. Jejich kostýmy nechali čeští Greenpeace zvlášť vyrobit. Protože v huňatém kožichu je teplo, dnes se na střeše benzinky v kostýmech střídalo šest aktivistů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů