Pátek, 29. března 2024

Úsporné zářivky nejvíce třídí v Praze, Královéhradeckém a Jihočeském kraji

Úsporné zářivky nejvíce třídí v Praze, Královéhradeckém a Jihočeském kraji

Loni firmy a domácnosti odevzdaly k recyklaci zhruba pět milionů kusů úsporných zářivek. Nejvíce "úsporek" sebrali v Praze a Moravskoslezském kraji. V přepočtu na obyvatele jsou ale bezkonkurenčně nejlepší Praha, Královéhradecký a Jihočeský kraj. Do přírody se tak díky odborné recyklaci "úsporek" nedostalo 25 kg toxické rtuti, která by jinak mohla znečistit vodu o objemu 80 Máchových jezer.

PRAHA, 14. května 2012 - Češi jsou ve sběru a recyklaci úsporných žárovek rok od roku lepší. Nejvíce se "úsporek" sebralo v Praze (144,1 t), Moravskoslezském (91,6 t) a Středočeském (79,4 t) kraji. Na konci žebříčku se umístily kraje Karlovarský (16,58 t), Liberecký (24,3 t) a Pardubický (33,2 t).

grafyNejaktivnější v recyklaci jsou hlavně firmy: "Zatím se do sběru zapojilo zhruba 40 % domácností. Běžné spotřebitele se daří k odevzdání vysloužilých úporných žárovek přimět osvětou pomaleji," říká Radoslav Chmela, zástupce společnosti EKOLAMP, která zajišťuje zpětný odběr a recyklaci osvětlovacích zařízení.

O ochotě chránit životní prostředí však více vypovídá počet sesbíraných žárovek na jednoho obyvatele kraje. "V tomto ohledu si nejlépe vede Praha, Královéhradecký a Jihočeský kraj, kde každý občan sebral téměř jednu úspornou žárovku (0,75 žárovky). Nejméně úspěšné byly kraje Karlovarský a Liberecký, kde každý odevzdal k recyklaci jen 0,34 žárovky," shrnuje Radoslav Chmela.

Lepší výsledky v ekologické likvidaci úsporných žárovek některých krajů lze přičíst širší síti sběrných míst a hlavně ekologičtějšímu smýšlení obyvatel. "Řada domácností stále nelikviduje nebezpečný odpad řádným způsobem a to se odráží i v národních statistikách. Je to patrné zejména v Karlovarském a Libereckém kraji. EKOLAMP navíc poskytuje své služby odborné likvidace úsporných žárovek zcela zdarma," vysvětluje Radoslav Chmela.

Z výsledků společnosti EKOLAMP vyplývá, že celkem tuzemské domácnosti a firmy loni sebraly a předaly k recyklaci 801 tun světelných zdrojů, což představuje zhruba pět milionů kompaktních a lineárních zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů. "Oproti roku 2010 jde o 11% nárůst. Počet vysloužilých úsporných zářivek bude nadále stoupat s tím, jak postupně nahrazují původní wolframové žárovky, které se na základě nařízení Evropské komise postupně stahují z trhu," dodává Radoslav Chmela.

Záchrana 80 Máchových jezer před znečištěním
Hlavním důvodem pro recyklaci úsporných žárovek je toxická rtuť, která je uvnitř světelného zdroje neškodná a pro svícení nutná. "Loni se jí podařilo zachytit více než 25 kilogramů. Pokud by se toto množství dostalo do přírody, mohlo by znečistit vodu v objemu více než jedné vodní nádrže Lipno či téměř osmdesáti Máchových jezer," vysvětluje hlavní důvody recyklace Radoslav Chmela.

Rtuť představuje zátěž pro životní prostředí jen při neodborné likvidaci. "Zářivku je třeba považovat za elektroodpad, který do komunálního odpadu nepatří. Rovněž mobily, počítače nebo televize obsahují řadu toxických látek, které musí být odborně recyklovány," dodává Chmela. Rtuť se v úsporných zářivkách vyskytuje ve velmi malém množství (cca 2-5 mg), například v klasickém teploměru je rtuti 500krát více.

Počet sběrných míst roste: nyní jich je 3300
V Česku lze vyřazené úsporné zářivky vrátit v jakémkoli obchodě s elektronikou, ve sběrných dvorech obcí (863) či do malých sběrných nádob, které se nacházejí v obchodních centrech, úřadech nebo v řadě firem: "Doposud jsme jich rozmístili více než 1400 a jen letos jich přibude dalších zhruba 400. Zájem firem o umístění sběrných nádob meziročně narostl o 26 %," dodává Radoslav Chmela (viz graf).

Více informací o rozmístění těchto nádob v jednotlivých krajích a o správné likvidaci osvětlovacích zařízení je k dispozici na www.ekolamp.cz

Systém zpětného odběru a recyklace nabízí EKOLAMP zdarma nejen pro domácnosti, ale i pro firmy. "Zářivky za ně ekologicky sesbíráme a zrecyklujeme, postaráme se o veškerou administrativu a navíc partnery odměníme za každý kilogram sesbíraných zářivek, výbojek a svítidel," uzavírá Petr Číhal, obchodní manažer společnosti EKOLAMP.

Ilustrační fota v tiskové kvalitě jsou ke stažení k dispozici zde.

---------------------------------------------------------------------------------------
Více informací poskytne:
Jan Hlaváč, mediální zástupce společnosti EKOLAMP
tel.: 777 076 760, jan.hlavac@mediakom.cz

Ing. Radoslav Chmela, PR & Marketing Manager společnosti EKOLAMP
tel.: 277 775 106, chmela@ekolamp.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů