Čtvrtek, 28. března 2024

Musíme se chránit?

Petr Pithart vyvolal vášnivé diskuse. Starý dobrý protekcionismus? Myslím, že tak jednoduché to není.

Musíme se chránit?

Pro pravidelnou debatu s ekonomy na HNDialog tentokrát nezvolím nějakou svoji ideu, ale článek Petra Pitharta, který vyvolal vášnivé diskuse. Starý dobrý protekcionismus? Myslím, že tak jednoduché to není.

Petr Pithart mimo jiné napsal: Nejspíše to na mně záležet nebude, ale kdyby záleželo, nechtěl bych být konkurenceschopný vůči Číně. Tedy: nechtěl bych, aby nejen Česká republika, ale aby ani celá Evropa chtěla být schopná konkurovat Číně. Nechtěl bych konkurovat kapitalismu bez demokracie, bez sociálního státu, bez ochrany přírody.

Abychom byli konkurenceschopní, museli bychom se Číně připodobnit. Vzdát se mnohého, co je nám Evropanům drahé. Aby byly naše výrobky stejně dobré a laciné jako ty čínské, museli bychom se vzdát sociálního zřetele, nejen tedy ochabujícího sociálního státu. Takže péči o seniory bychom museli předat rodině a sousedům. Nezbylo by nám než se vykašlat na ochranu životního prostředí.

Musíme se začít chránit. Protekcionismus bylo dlouho sprosté slovo. V globalizovaném světě je obrana před spekulativními miliardovými obchody ve zlomcích vteřin legitimní.

Článek Petra Pitharta vyšel v HN 30. 4. a najdete ho na HNDialog zde: dialog.ihned.cz

AUTOR: Jan Macháček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů