Čtvrtek, 18. dubna 2024

Stavba spalovny komunálního odpadu u Plzně má začít na jaře 2013

Stavba spalovny komunálního odpadu u Plzně má začít na jaře 2013

Stavba spalovny komunálního odpadu u Plzně za více než dvě miliardy korun má začít příští rok v dubnu nebo v květnu. Do podzimu bude mezi třemi uchazeči vybrán dodavatel stavby a ihned poté požádá investor, Plzeňská teplárenská, město jako jediného akcionáře o definitivní rozhodnutí, zda má zařízení, produkující elektřinu a teplo, na skládce v Chotíkově u Plzně skutečně stavět. ČTK to řekl generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Stavba usiluje o evropskou dotaci, o kterou firma požádala loni v červnu. Podnik je ve druhém kole výběru generálního dodavatele. Minulý týden obdržel nabídky od tří firem, které zbyly v užším výběru z 12 kandidátů. Jde o Vítkovice Power, ČKD DIZ a SMP Praha, jejichž cenové nabídky se pohybují od 2,2 miliardy do 3,1 miliardy korun. Drápela přesto počítá s tím, že se investorovi podaří cenu stlačit na dvě až 2,1 miliardy Kč. Dodavatele vybírá komise, v níž jsou také zástupci Státního fondu životního prostředí a místních politiků.

"Po jeho výběru si necháme od města jako jediného akcionáře definitivně schválit, zda se do stavby máme pustit. Verdikt pak musíme znát do dvou tří měsíců, dokdy bude platit nabídka vítěze," uvedl ředitel. Podle něj se bude muset svolat mimořádná valná hromada teplárny. Verdikt radnice by měl být znám do konce roku. "Je ale možné, že ani v tu dobu ještě nebudeme vědět, zda dostaneme dotaci EU," dodal.

Stavba má od února velkou EIA (posouzení vlivu stavby na životní prostředí), na počátku března bylo zahájeno územní řízení a teplárna dokončuje dokumentaci pro stavební povolení. Zařízení, které má ročně zpracovat 95.000 tun odpadu, má mít podle Drápely všechny dokumenty ke stavbě v březnu 2013. Fungovat by mělo začít v roce 2015. Drápela nevyloučil to, že ekologové mohou způsobit posunutí termínů i zmaření dotace EU.

Spalovna má patřit v evropském prostoru k menším zařízením. Ročně nahradí až 80.000 tun hnědého uhlí spalovaného nyní v městské teplárně. Odpad se bude do Chotíkova vozit po silnicích ve velkoobjemových kontejnerech. V regionu vzniknou kvůli tomu tři překládací stanice. V kraji přitom končí ročně na skládkách do 150.000 tun komunálního odpadu; ročně se ho přitom vyprodukuje 250.000 tun. Z Chotíkova povede šestikilometrový horkovod na sídliště Lochotín; spalovna bude napojena na systém centrálního zásobování teplem.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů