Pátek, 29. března 2024

Fejeton: Med není med

Fejeton: Med není med

Tak jsem tuhle potkal starou paní Kraftovou, šourala se parkem a plakala, jako když ji na nože berou, chtěl jsem se jí vyhnout, poněvadž jsem nevěděl, jestli naříká pouze nad zmrazenou valorizací svýho důchodu, nebo jestli jí třeba neumřel pes, a já - znáte mě - jsem samej žertík, tak abych náhodou neudělal nějaký fóra, jenomže ona mě zblejskla a hned na mě, jelikož u ní požívám neobvyklý důvěry, když píšu do détestu, prej pane Rosenbaum, taky jste to slyšel, říkali to v televizi, že med už není med!

To se mi ulevilo! Hned jsem nasadil ten svůj chlácholivej tón, kvůli kterýmu mě mají za hodnýho člověka i policajti, a povídám, ježíši, matko, a co má bejt, máslo už není máslo, sejra už není sejra, maso už není maso, anóbrž sója a bramborovej škrob, sůl akorát posypová, tak proč by zrovna med měl bejt med? Včeličky vymírají na smrtelný choroby, povinný očkování na to neexistuje, tak kdo by se s tím páral, když se to dá vyrobit z cukru a nějakýho čínskýho sirupu?

No jo, ale když já si na med potrpím, pane Rosenbaum, od malička jsem na med vysazená, já si ho dávám do čaje, dřívávějc jsem si ho dávala i do grogu, když rum byl ještě rum, a jenom díky tomu jsem se dožila rozvinutýho kapitalismu, ale co teďka? Já stála v suprmárketu u těch medů hodinu a půl a koumala, kterej je opravdovej a nic, ty malý písmenka stejně nepřečtu a nikdo mi neporadí, co mám dělat, co si počnu?

Zželelo se mi stařenky, ačkoliv já aktivně nemeduju, trnou mi po tom zuby a ani medoviny jsem nikdy naráz nevypil víc než litránek, a tak jsem hledal dobrou radu, co jich mám vždycky plný kapsy. Už jsem jí málem řek, ať si pořídí vlastní včely, jenomže podobně jsem jí poradil, když tuhle tak strašně zdražily vejce a ona si mi pak stěžovala, že se v tý svý dvougarsonce s těma slepicema moc nesnáší - a kdyby k tomu měla v kredenci ještě nějaký včelstvo... Tak jsme na ni vytáh aspoň ten starej trik s lihem, povídám, kupte si v krámě med, paní Kraftová, naberte ho lžičku a kápněte na to trochu lihu, když se med rozpustí, je pravej, když ne, je falšovanej, v obou případech to ovšem vždycky můžete vypít, pokud teda líh bude líh. Trošku jsem se do toho zaplet, ale babča přestala naříkat a jen se mi zeptala, jestli v lékárně na ten líh musí mít předpis a kolik z ceny hradí pojišťovna, tak jsem radši přehodil vejhybku.

Helejte, říkám, nebo se na to vykašlete, nepodporujte zločin, tady sebou sekněte na trávu a natrhejte si igelitku pampelišek nebo sedmikrásek, vražte k tomu kilo cukru a vodu, pěkně to svařte a máte med jak víno, případně se taky můžete vyškrábat na černej bez, dyk to znáte, ne? A víte, že ne, povídá Kraftová, já jsem městský dítě a med nám vozil táta od prababičky z Oujezda, opravdu je to takhle jednoduchý, dobrodinče? To si pište, matko!, nafoukl jsem se samou pýchou jak páv a ona sebou na mou duši okamžitě praštila na trávník a už škubala kytky. Radši jsem poodstoupil - hned se totiž začali sbíhat lidi a pomáhali jí, teda ne trhat, nýbrž dávat umělý dejchání a masáž srdce a stabilizovanou polohu a vykřikovat hesla o epileptickejch záchvatech... Zdáli se ozvalo houkání záchranky a hasičů, takže jsem se polehoučku vytratil, abych třeba nakrásně ještě nemusel platit zbytečnej výjezd, poněvadž ona by mě ta stará kamarádka určitě práskla... ještě jsem si dal u stánku na leknutí slivovici s medem...

No a jak správně tušíte, ta slivovice nebyla slivovice a med...

Zdeněk Rosenbaum - dTest

Test medu 2012

Publikováno v časopise 5/2012
Testováno: 17 produktů

Med je ryze přírodní produkt. Aby jím zůstal i na pultech obchodů, není dovoleno do něj nic přidávat či jej něčím nastavovat a musí si po celou dobu zachovat svoje charakteristické vlastnosti. Falšování a pozměňování medu je striktně zakázáno. Přesto se tak celosvětově děje. Pančovaný med totiž přináší na rozdíl od toho pravého velké zisky. Na úkor spotřebitelů. Ze 17 testovaných medů byly čtyři naředěné lacinými sirupy, dva z nich ještě navíc obarvené éčkem. Dva ze tří biomedů propadly, obsahovaly pesticidy, které v biopotravinách nemají co dělat.

Včely by se divily

Milovníci medu nebyli nikdy vystaveni tolika svodům, jako je tomu dnes tváří v tvář regálům napěchovaným sklenicemi sladké pochoutky ze všech končin světa. Je libo ochutnat med z Argentiny? Stačí vztáhnout ruku. A co takhle med z pomerančových květů, anebo dokonce tropické květeny? Neodolali jsme a přihodili je do nákupního koše, kde už jsme měli jak české medy, tak i ty, které podle etiket pocházejí "ze zemí ES a mimo ES".

Dvojí metr

Bez ohledu na to, odkud med pochází, musí splňovat ukazatele kvality. Vypovídají o jeho složení (zejména o obsahu fruktózy a glukózy), vyzrálosti, čerstvosti i o šetrném zacházení. I když spotřebitel nemá příliš šancí poznat svými smysly kvalitu, je přesto dobré, aby o ní něco málo věděl.

Tvorba medu od květu po plást je záležitostí pouze samotných včel. Sladina, kterou přinesou do úlu nejstarší dělnice včelstva, obsahuje poměrně vysoký obsah vody. Mladší dělnice, které pracují v úlu, roztok postupně zbavují nadbytečné vody, a když obsahuje 16 až 20 % vody, buňky v plástech zavíčkují. Jestliže včelař vytočí med dříve, než dosáhne kýženého nízkého obsahu vody, bude nedozrálý, začne kvasit a to ho znehodnotí. Pokročilé kvašení prozradí pěna na povrchu, což se v obchodě dá poznat skrz sklo či plast obalu. Unijní Směrnice Rady 2001/110/ES a z ní vycházející česká vyhláška č. 76/2003 Sb. povoluje maximálně 20 % vody; testované medy se do tohoto limitu vešly. Ty, které si z testu za obsah vody odnášejí velmi dobrou známku, měly dokonce méně než 17 % vody.

pokračování na http://www.dtest.cz/clanek-2200/test-medu-2012?utm_source=novinky120514&utm_medium=email

Reakce na výskyt pesticidů ve výrobku Albert Bio Med květový

Staré Město pod Sněžníkem, 16. května 2012 - Dne 14. 5. 2012 zveřejnil spotřebitelský časopis dTest výsledky rozborů některých medů prodávaných na českém trhu. V laboratoři bylo zkontrolováno celkem 17 medů včetně výrobku Albert Bio Med květový, jehož dodavatelem je PRO-BIO, s.r.o, Staré Město pod Sněžníkem. V tomto medu test odhalil obsah reziduí pesticidů (acetamiprid a thiacloprid) určených na ochranu rostlin.

Naměřené hodnoty, které časopis dTest čtenářům nezveřejnil, si společnost PRO-BIO, s.r.o. vyžádala. "V bio medu byla sice rezidua dvou pesticidů nalezena, avšak dle obdržených výsledků pouze ve stopovém množství 0,01 mg/kg, respektive 0,03 mg/kg", vysvětluje manažerka kvality společnosti PRO-BIO, s.r.o. Ing. Dagmar Koutná.

"Příčinou tohoto nálezu může být negativní vliv okolního prostředí a špatných povětrnostních podmínek v době sběru pylu. Pokud by došlo k úmyslnému porušení zákona o ekologickém zemědělství a byly na ochranu rostlin použity výše uvedené chemické látky, hodnoty by byly řádově mnohem vyšší", doplňuje.

Stopová množství reziduí pesticidů jsou v řadě zemí u biopotravin povolena a upravena pomocí vlastních národních předpisů s tím, že jsou vyhodnocena jako nevýznamná, způsobená prostředím, nikoliv zemědělcem. Mnohaleté výzkumy a zkušeností z členských států potvrzují, že vzhledem k celkovému stavu životního prostředí naší planety není možné eliminovat tyto hodnoty na úplnou nulu. Navíc zmiňované limity (0,01 mg/kg +/- 50% u jednotlivé látky) vycházejí ze směrnice pro kojeneckou a dětskou výživu a nemají žádný negativní vliv na zdraví lidského organizmu.

Produkce biopotravin v České republice podléhá pravidelným kontrolám nezávislých organizací, které dohlíží nad dodržováním zákonů pro ekozemědělce i zpracovatele biopotravin. Společnost PRO-BIO, s.r.o. spolupracuje s kontrolní organizací KEZ (Kontrola ekologického zemědělství), která přijala za závaznou novou metodiku posuzování reziduí pesticidů v souladu s Mezinárodní organizací IFOAM EU Group, a tedy s řadou států EU (Německo, Holandsko, Francie, Itálie).

"Mrzí nás, že je situace v mediích interpretována neobjektivně. Zákazník se například nedoví, že konvenční med nemá stanoveny limity na rezidua pesticidů vůbec a může jich tedy běžně obsahovat více než stopové množství a nikdo se nad touto situací nepozastaví", upřesňuje Ing. Dagmar Koutná.

Benefity biopotravin nejsou jen ve vysoké kvalitě produktů, v jejich složení, nepřítomnosti přídatných látek, ale jsou také výsledkem celého procesu šetrného přístupu k přírodě i

k lidem. Bio med nesmí být doslazován ani dobarvován, při zimním dokrmování včelstva se může použít jen med nebo pyl z ekologické produkce, případně bio cukr, při léčení včel se
mohou používat pouze léčebné prostředky na přírodní bázi, včelstvo není vakcinováno, nesmí se zabíjet plody trubců atd.

Společnost PRO-BIO, s.r.o. je certifikována nejvyšším standardem kvality a bezpečnosti potravin. Disponuje vlastní laboratoří a pro bezpečnost svých produktů provádí kromě povinných testů i řadu nadstandardních rozborů a výrobky pravidelně posílá do dalších akreditovaných laboratoří.

O celém případu i o dalším postupu a opatřeních byly informovány SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce), KEZ i certifikační organizace na systém kvality. Až do úplného prošetření případu a z důvodů maximální ochrany spotřebitele sice firma pozastavuje prodej předmětné šarže, zdůrazňuje však, že výrobek není v žádném případě zdravotně závadný a není důvod k jeho stažení z trhu. Po dalších rozborech referenčních vzorků u akreditovaných laboratoří a o dalším postupu bude firma informovat.

Další informace:

Ing. Barbora Hernychová, PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.

Tel: 777 935 189
e-mail: hernychova@probio.cz
www.probio.cz
www.bioweb.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů