Úterý, 23. dubna 2024

ŠKOLÁCI (SE) UČILI O KLIMATU

ŠKOLÁCI (SE) UČILI O KLIMATU

Po téměř celý školní rok probíhala ve vybraných školách Zlínského kraje soutěž "Zlínská CO2 liga", kterou organizovalo Centrum Veronica Hostětín. Soutěž zprostředkovala žákům, studentům i veřejnosti informace o globální změně klimatu v souvislosti se spotřebou energie a o vlivu jedince na tuto situaci. Dozvěděli se, jak mohou oni, jako jednotlivci, konkrétně přispět k ochraně klimatu při své každodenní činnosti a šířili tyto poznatky dál.

Nyní tento 4. ročník soutěže vyvrcholil závěrečnou konferencí soutěžních družstev, na které byli vyhlášeni vítězi. Z 20 přihlášených škol byly vybrány 3 nejúspěšnější týmy ve dvou kategoriích.

V kategorii základních škol na prvním místě skončila ZŠ Bratrství Čechů a Slováků z Bystřice pod Hostýnem, následovaná ZŠ Tlumačov a ZŠ Polešovice. Mezi středoškoláky byli nejúspěšnější v SPŠ Otrokovice. Na druhém místě se umístila SPŠ stavební Valašské Meziříčí, třetí bylo Gymnázium Lesní čtvrť ze Zlína.

"Soutěží jsme chtěli žákům ukázat, že k ochraně klimatu může přispět každý a není to tak těžké", říká organizátorka soutěže, Hana Machů. "Soutěž měla 4 kola a vrcholila 31. března 2012, účastí škol v mezinárodní kampani Hodina Země. V prvním kole žáci pracovali s dotazníky ekologicky šetrného chování, připravovali klimatickou nástěnku a informační akci pro své spolužáky. Ve druhém kole je čekal průzkum školy, zjišťovali možností úspory energie při osvětlení a sledování spotřeby tepla. Třetí a čtvrté kolo byly věnovány přípravě na zmiňovanou kampaň, konaly se další akce pro spolužáky a veřejnost."

Organizování soutěže bylo finančně podpořeno z prostředků Státního fondu životního prostředí a Ministerstva životního prostředí České republiky.

Kontakt na pořadatele:
o Ekologický institut Veronica - Centrum Veronica Hostětín
o Hostětín 86, 687 71 pošta Bojkovice
o Tel. 572 630 670, hostetin@veronica.cz, www.hostetin.veronica.cz
o Kontaktní osoby: Hana Machů

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů