Čtvrtek, 28. března 2024

Do systému povolenek EU nevstoupilo jen deset aerolinek

Do systému povolenek EU nevstoupilo jen deset aerolinek

Pouze osm čínských a dvě indické letecké společnosti létající do zemí Evropské unie se nezapojily do evropského programu obchodů s leteckými povolenkami pro aerolinky. Dnes to agentuře Reuters sdělila evropská komisařka pro ochranu klimatu Connie Hedegaardová. Požadavky EU podle ní naopak splnilo 1200 leteckých firem.

Podle Hedegaardové dala Evropská komise deseti aerolinkám čas do poloviny června, aby se připojily k systému povolenek. Pokud to neudělají, má komise možnost udělit jim pokutu. V případě opakovaného porušování pravidel jim může dokonce zakázat létat do destinací v EU.

Pokuty za porušení pravidel činí nejméně 100 eur (2500 korun) za každou tunu emisí oxidu uhličitého, na kterou letecká firma nebude mít povolenky.

Zavedení systému povolenek kritizovalo více než 20 zemí. Čína a Indie svým aerolinkám účast v systému zakázaly. Americké společnosti uvedly, že požadavky EU splní jen s nechutí.

Odpůrci systému tvrdí, že EU takto uvalila daň i na území, které leží mimo její územní svrchovanost. Země odmítající plán unie také zvažují, zda nepřijmou nějaká odvetná opatření.

Analytici upozorňují na to, že celý spor je tak vážný, že by mohl vyústit v mezinárodní obchodní válku a narušit leteckou dopravu. Problémem se zabývá i Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO).

Komisařka Hedegaardová dnes uvedla, že se unie snaží situaci v rámci ICAO vyřešit. EU je podle Hedegaardové ochotna svůj systém povolenek změnit, ovšem pouze v případě, že se podaří dosáhnout celosvětové dohody o boji proti rostoucím emisím oxidu uhličitého v letecké dopravě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů