Pátek, 19. dubna 2024

Na stavbu spalovny v Karviné chybí miliarda korun

Na stavbu spalovny v Karviné chybí miliarda korun

Na stavbu velké spalovny v areálu bývalého Dolu Barbora v Karviné, která má likvidovat odpad z největších měst Moravskoslezského kraje, chybí miliarda korun. Pro projekt je to větší problém než pozastavení územního rozhodnutí kvůli výskytu vzácné vážky plavé, o kterém rozhodl v lednu soud. Stavba se kvůli tomu zpozdí. Uvedli to dnes účastníci mezinárodní konference Odpady 21 v Ostravě.

Projekt Krajského integrovaného centra na energetické využívání odpadů (KIC) je dílem společnosti, jejímiž akcionáři jsou Moravskoslezský kraj, pět statutárních měst a obec Horní Suchá. Stavba má stát zhruba pět miliard korun. Krajský úřad ji chtěl postavit do roku 2015.

Vedoucí krajského odboru životního prostředí Tomáš Kotyza dnes řekl, že stavba bude mít minimálně rok zpoždění. "Se situací jsme zatím seznámili akcionáře. Společnost hledá varianty řešení vzniklého problému. Jedno je však jisté - nemůžeme postupovat cestou zdražení odpadů," uvedl.

Mluvčí Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Karin Pelikánová řekla, že Evropská komise chce na stavbu spalovny přispět jen 20 místo 40 procenty, se kterými kraj počítal. Rozdíl představuje zhruba miliardu korun. Polovinu nákladů má pokrýt úvěr od Evropské investiční banky, zbytek poskytnou akcionáři.

"To je podstatný rozdíl proti původnímu plánu, na jehož základě máme zpracovány veškeré dokumenty. Proto není pozastavení územního rozhodnutí v této chvíli až tak velkým problémem, i když pro vlastní získání dotace je územní rozhodnutí jedním z nezbytných podkladů," uvedl Kotyza. Řekl, že projekt není zastaven, ale zřejmě bude muset počkat na stabilizaci ekonomického prostředí.

Projekt je zatím odkázán na dotace, přičemž podmínky u EK nebyly podle účastníků konference dobře vyjednány. "Komise nám hází klacky pod nohy a brání tomu, aby v České republice taková zařízení vznikla," řekl Jaromír Manhart z ministerstva životního prostředí. Podobných spaloven by přitom v Česku mělo v budoucnu vzniknout až 11.

Pod petici proti stavbě karvinské spalovny se podepsalo zhruba 11.000 lidí. Územní rozhodnutí napadlo Hnutí Duha a soud stavební povolení zrušil. Bez něho krajský úřad ani nemůže o evropské dotace požádat. Pro přiznání dotace je nutné mít platné územní rozhodnutí.

Odborníci na konferenci řekli, že by se v Česku mělo razantně zvýšit množství energeticky využívaného komunálního odpadu. Tím by se v teplárenství částečně nahradila klasická paliva, pomohlo by to zpomalit zdražování tepla, energií i zvyšování cen za svoz odpadu.

Pelikánová uvedla, že v roce 2010 se v ČR vyprodukovalo 3,5 milionu tun komunálních odpadů, jež bylo možné energeticky využít. "V Moravskoslezském kraji bylo v roce 2010 k dispozici 412.000 tun komunálního odpadu, které se daly energeticky využít. V současnosti se ale energeticky v Česku využívá jen něco okolo devíti procent z celkových pěti milionů tun komunálních odpadů ročně a zbytek se skládkuje," dodala.

Prezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Pavel Bartoš řekl, že v kraji je situace ještě horší. "Je zde prakticky nulové energetické využívání směsných komunálních odpadů, to však se musí změnit," uvedl.

Připravovaná spalovna by měla zpracovat 200.000 tun odpadů ročně. "Krajské integrované centrum zcela řeší problematiku odpadového hospodářství v kraji. Bez tohoto projektu nejsme schopni zajistit v kraji závazky, které Česká republika přijala se vstupem do Evropské unie," řekl Kotyza.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů