Úterý, 23. dubna 2024

Spotřeba vody v Jihomoravském kraji opět meziročně klesla

Spotřeba vody v Jihomoravském kraji opět meziročně klesla

V Jihomoravském kraji opět meziročně klesla spotřeba vody. Její cena naopak dále rostla. Vodárenské podniky v kraji loni za prodanou vodu inkasovaly půl druhé miliardy korun. Nejvíce zaplatily domácnosti. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

V Jihomoravském kraji připadlo denně na osobu 133,4 litru vody, což je o 2,4 litru méně v porovnání s republikovým průměrem. U vody fakturované domácnostem spotřeba dosahovala 91,3 litru, což je třetí nejvyšší hodnota mezi kraji České republiky. Nejvíce, 175,2 litru, vody na osobu a den se spotřebovalo v Praze a nejméně ve Zlínském kraji, kde byla denní spotřeba vody na osobu a den 105,2 litru.

Cena za litr vody se zvýšila v celé republice. V Jihomoravském kraji je z celé ČR voda s cenou 27 korun za metr krychlový nejlevnější. Je to o 90 haléřů méně než celorepublikový průměr. Nejdražší voda je v Ústeckém kraji, kde se metr krychlový prodává za téměř 36 korun.

V Jihomoravském kraji se účtuje za čistění jednoho metru krychlového vody 30 korun, což je o jednu korunu a padesát haléřů více než v roce 2010.

V roce 2011 bylo v Jihomoravském kraji zásobováno pitnou vodou 106.600 obyvatel. Jejich podíl na celku obyvatel žijících v kraji činil 95 procent; mezi kraji se tento podíl pohybuje od 83,7 procenta v Plzeňském kraji do 100 procent v Praze. Mírně pod touto maximální hranicí je Moravskoslezský kraj s 99,9 procenta a Karlovarský kraj s 99,7 procenta.

V Jihomoravském kraji se v loňském roce vyrobilo 63,9 milionu metrů krychlových vody a jihomoravští výrobci z nich fakturovali 53,9 milionu metrů krychlových. Inkasovali za ně bezmála 1,5 miliardy korun.

Kanalizací odteklo v roce 2011 téměř 54 milionů metrů krychlových odpadních vod. Počet obyvatel napojených na čistírnu odpadních vod má vzestupnou tendenci. V loňském roce jich v kraji bylo napojeno 1,021.000.

Tomáš Bartoš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů