Pátek, 29. března 2024

MPO připraví novelu pro zastavení podpory obnovitelných zdrojů

MPO připraví novelu pro zastavení podpory obnovitelných zdrojů

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) je připraveno novelizovat nedávno schválený zákon o podporovaných zdrojích energie a prosadit v něm budoucí zastavení podpory obnovitelných zdrojů, jak navrhuje Energetický regulační úřad (ERÚ). ČTK to dnes sdělila mluvčí MPO Veronika Forejtová. MPO o novelu zákona požádal ERÚ, který chce legislativně umožnit zastavení podpory nových obnovitelných zdrojů energie od roku 2014.

"MPO je vzhledem k ekonomickému vývoji, který nese stále větší tlak na veřejné rozpočty, připraveno zahájit práce na novele zákona za účelem další optimalizace nákladů na podporu obnovitelných zdrojů," uvedla Forejtová. "Vítáme nabídku ERÚ na této věci spolupracovat," dodala.

Podle předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové je současná podpora obnovitelných zdrojů za hranicí ekonomických možností České republiky a zastavením podpory v roce 2014 by spotřebitelé v příštích 20 až 30 letech mohli na nákladech za energii ušetřit stovky miliard korun. Zastavení podpory by se týkalo pouze nových zdrojů uvedených do provozu od roku 2014. Netýká se tedy současných obnovitelných zdrojů nebo těch, které budou uvedeny do provozu do konce roku 2013. Zástupci sektoru obnovitelných zdrojů záměr zastavit podporu kritizují.

Zákon o podporovaných zdrojích energie schválila Poslanecká sněmovna na začátku května, když přehlasovala předchozí veto prezidenta Václava Klause. Energetickému úřadu umožňuje zastavit podporu obnovitelných zdrojů jen tehdy, pokud bude naplněn národní plán o obnovitelných zdrojích. Zákon navíc rozšiřuje podporované zdroje energie o další druhy.

Národní akční plán o obnovitelných zdrojích předpokládá, že tyto zdroje v roce 2020 pokryjí 13,5 procenta celkové spotřeby energie v Česku. Vitásková už dříve uvedla, že některé obnovitelné zdroje již podílu na spotřebě určeného akčním plánem dosáhly. Týká se to například solárních elektráren a letos se předpokládá, že plánovaného podílu dosáhnou také další alternativní zdroje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů