Čtvrtek, 28. března 2024

7,5 tisíce dětí, 1 tuna zrecyklovaných spotřebičů

To jsou výsledky Recyklační hlídky, úspěšného projektu společnosti ELEKTROWIN

7,5 tisíce dětí, 1 tuna zrecyklovaných spotřebičů

"Kdybychom mohli Recyklační hlídku hodnotit známkami jako ve škole, dostala by jedničku s hvězdičkou." "Děti byly nadšené jak z interaktivního programu, tak z atrakcí IQ parku." "Zaujmout děti není nic jednoduchého, ale vám se to podařilo." Tyto a podobné ohlasy přicházely ze všech škol, kam v letošním školním roce zavítala Recyklační hlídka - projekt kolektivního systému ELEKTROWIN, jehož cílem bylo zvýšit mezi dětmi povědomí o nezbytnosti zpětného odběru vysloužilých elektrospotřebičů.

Za svou "osvětovou pouť" stihla od října loňského roku Recyklační hlídka navštívit sto českých základních a středních škol, kde její program vidělo sedm a půl tisíce dětí. Ty se v průběhu tříhodinového programu plného her, soutěží, kvízů a testů aktivně zajímaly o vše, co s recyklací souvisí. "Spontánně reagovaly na skutečnost, že průměrná česká domácnost vlastní šestnáct spotřebičů, stejně jako na to, že z jednoho zrecyklovaného spotřebiče lze znovu použít až 90 procent materiálu," říká Taťána Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWIN.

Aby však nezůstalo jen u slov, byly děti ještě před příjezdem Recyklační hlídky na svou školu vybízeny k přinesení vysloužilých spotřebičů, za což se jim dostalo náležité odměny v podobě zajímavých dárků. Recyklační hlídka tak od nich za celou dobu konání vybrala téměř tři tisíce vysloužilých spotřebičů o hmotnosti jedné tuny. Tím se dětem podařilo ušetřit 500 kg železa, 76 kg mědi, 586 litrů ropy a 6035 kWh.

"Jsme opravdu velice rádi, že se Recyklační hlídka setkala s tak pozitivním ohlasem," doplňuje Taťána Pokorná. "Ukázalo se, že dětem není téma recyklace cizí a že se o něj aktivně zajímají. Je to dobré znamení, že o osud naší planety se nemusíme bát, protože bude v dobrých, ekologicky uvědomělých, rukách."

Recyklační hlídka se tak stala více bež úspěšnou nadstavbou ekologického projektu "Ukliďme si svět!", do něhož je v tuto chvíli zapojeno přes 200 tisíc žáků z více než 700 základních a středních škol po celé republice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů