Sobota, 20. dubna 2024

Češi mají zájem o čerpadla a biomasu, solár tlumí omezená síť

Češi mají zájem o čerpadla a biomasu, solár tlumí omezená síť

Vlastní ekologické vytápění či výroba elektřiny začaly být v posledních letech mezi Čechy poměrně populární, zájem je hlavně o tepelná čerpadla či kotle na biomasu. Při rostoucích cenách energií hledají lidé úspornější způsoby spotřeby. Poptávku ale negativně ovlivnilo ukončení dotačních příspěvků. Zájem o solární panely tlumí omezená kapacita v síti. ČTK to sdělili oslovení zástupci ze sektoru obnovitelných zdrojů energie.
V českých domácnostech je nyní například v provozu asi 15.000 automatických kotlů na dřevěné pelety do výkonu 50 kilowattů. Podle Vladimíra Stupavského z CZ Biom je poptávka po kotlích stabilní, masivní růst se však v nejbližší době nečeká.

"Prodeje velice ovlivňuje pozastavená dotace Zelená úsporám. Ta v počátku velice pomohla prodejům automatickým kotlům na pelety, nyní však působí opačným efektem, kdy řada domácností vyčkává na opětovné spuštění Zelené úsporám a s koupí váhají," uvedl Stupavský.

Automatických kotů na pelety by se letos podle Stupavského mělo prodat asi 2000. Při spuštění dotací by se však prodej opět mohl zvýšit až na 4000 kusů, odhaduje. Ministerstvo životního prostředí zvažuje, že by navázalo na ukončené dotace Zelená úsporám nově díky prostředkům z prodeje emisních povolenek.
Roste také spotřeba dřevěných pelet, které se v těchto kotlích využívají. Letos by se proti loňsku měla zvýšit o zhruba pět procent, ale bude záležet na venkovních teplotách. "Spotřebu pelet na českém trhu očekáváme stabilní nebo se mírně zvyšující kolem 50.000 - 60.000 tun ročně. České peletárny vyrábějí skoro na plnou kapacitu," dodal Stupavský.

Stále více lidí volí také instalaci tepelných čerpadel, loni jejich prodej vzrostl o zhruba pětinu na 7500 až 8000, sdělil ČTK ředitel jednoho z hlavních dodavatelů na český trh, společnosti Tepelná čerpadla IVT Marek Bláha. Zájem o čerpadla kvůli ukončení dotací podle něj neupadá. Pořizují je hlavně lidé, kteří staví nové rodinné domy.

"Věřím, že se letos prodej zvýší na zhruba 9000 čerpadel," řekl Bláha. Cena tepelného čerpadla pro rodinných dům se nejčastěji pohybuje mezi 150.000 až 300.000 korun. Záleží na typu, výkonu a způsobu připojení. Systémy vzduch-voda patří k nejlevnějším, některé zařízení země-voda však stojí i více než 600.000 Kč. Návratnost investice u průměrného čerpadla některé firmy odhadují na pět až deset let.
Poptávka po solárních panelech letos vzrostla, neboť na konci loňského roku skončil stop stav, který bránil novým připojením. Zájemci ale mohou připojovat jen malé střešní zdroje do 30 kW. Navíc je nyní znovu omezená kapacita v síti a připojení je možné jen v některých krajích. "My jsme stihli nainstalovat a zprovoznit jen čtyři fotovoltaické zdroje o celkovém výkonu 34 kW," sdělil ČTK Viktor Soós ze společnosti Česká solární.

Podle Soóse mají lidé nyní větší přehled o výnosnosti a finanční návratnosti solárních panelů. "Lidé uvažující o instalaci vědí, jaká je situace v připojování a tedy si rozhodně nekupují panely, aniž by věděli, že mají reálnou šanci být připojeni," poznamenal mluvčí České fotovoltaické průmyslové asociace Miloš Cihelka. Nešvarem je však podle Soóse orientace na cenu, kdy klienti kupují levné panely s nízkou kvalitou, které pak na střeše neslouží tak dlouho, jak předpokládali.

Odborníci očekávají, že kromě mírného růstu v oblasti malých instalací nečeká tuzemský solární sektor v příštích letech výrazný rozvoj. Letos zřejmě instalují v malých zdrojích maximálně 40 až 50 MW. Loni to kvůli stop stavu bylo ještě méně, v roce 2010 za výhodné podpory však vzrostl výkon solárních elektráren více než čtyřnásobně na téměř 2000 MW.

"Vývoj fotovoltaiky v ČR je naprosto nevyzpytatelný. Nevím, jestli budou za měsíc, rok či dva ještě fotovoltaické elektrárny pouštět do sítě. Nevím co bude dělat Energetický regulační úřad s výší výkupních cen. Je to trošku nevděčný obor," uzavřel Soós.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů