Úterý, 23. dubna 2024

Merkelová chce dohodu na krácení dotací pro solární proud do léta

Merkelová chce dohodu na krácení dotací pro solární proud do léta

Kancléřka Angela Merkelová chce dosáhnout dohody na krácení státní podpory pro solární elektřinu v Německu do parlamentních prázdnin. Řekla to dnes po schůzce s předsedy všech 16 německých zemských vlád. Právě spolkové země zablokovaly tento měsíc v horní komoře parlamentu vládní záměr snížit subvence u nových fotovoltaických zdrojů až o 30 procent.

"Tlačí nás čas, ale je tu vůle, abychom v pracovní skupině připravili řízení zprostředkovacího výboru tak, abychom dosáhli dohody před letními prázdninami," uvedla kancléřka na tiskové konferenci.

Spolkové země si vynutily svolání zprostředkovacího výboru obou komor parlamentu, jehož cílem bude dosáhnout přijatelného kompromisu pro vládu i regiony. Zejména ty z bývalého komunistického východu Německa považují prosazované krácení dotací za příliš razantní a obávají se dalších ztrát pro německý solární průmysl, jenž se už tak těžko vyrovnává s levnou čínskou konkurencí.

Novela se nejvíce dotýká velkých solárních parků, u nichž měla garantovaná výkupní cena klesnout o 30 procent. Fotovoltaickým instalacím na střechách subvence snižovala o pětinu. Dotace měly být navíc následně průběžně omezovány. Majitelé nových zařízení dostali k tomu nově za povinnost část vyprodukované elektřiny spotřebovávat sami nebo ji prodávat za tržní, mnohem nižší cenu.

Německá vláda chtěla tímto opatřením "zkrotit" nárůst výstavby nových solárních elektráren v zemi. V Německu za poslední dva roky vždy přibylo zhruba 7,5 gigawattu (GW) instalovaného výkonu, zatímco kabinet považuje za únosných 2,5 až 3,5 GW za rok. Má také omezit zdražování elektřiny pro koncové odběratele, do jejíž ceny se promítají státní dotace pro solární proud, jehož výroba je bez nich nerentabilní. Berlínský kabinet subvence pro elektřinu z nových fotovoltaických zdrojů snižoval už v minulosti, ne však tak výrazně.

Zatímco Německo omezuje podporu pro nová zařízení, česká vláda vedle snížení výkupních cen elektřiny z nových fotovoltaických projektů předloni sáhla také ke zpětnému 26procentnímu zdanění solárních elektráren uvedených do provozu v letech 2009 a 2010. Opatřeními se snažila zabránit razantnímu zdražení elektřiny, jež hrozilo v důsledku prudkého růstu instalovaného výkonu fotovoltaických zdrojů kvůli výhodným investičním podmínkám. Řada podnikatelů ale chce získat finanční kompenzaci právní cestou, a Česku tak hrozí desítky soudních sporů a mezinárodní arbitráže.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů