Pátek, 29. března 2024

Rozvoj fotovoltaiky tlumí Slovensko i snižováním výkupních cen

Rozvoj fotovoltaiky tlumí Slovensko i snižováním výkupních cen

Slovensko po zpřísnění pravidel státní podpory solárních elektráren připravuje další snížení výkupních cen z nových fotovoltaických zdrojů. Tento krok patrně sníží zájem o budování slunečních elektráren a podle asociace fotovoltaického průmyslu může toto odvětví zlikvidovat. Opatření proti boomu výroby energie ze slunečního záření přijalo i Česko.

Slovenský energetický regulační úřad ÚRSO připravil výnos, podle kterého výkupní cena elektřiny z nových fotovoltaických elektráren od léta klesne o dvě pětiny na zhruba 119 eur (3030 Kč) za megawatthodinu z nynějších 194,5 eura. Garantovaná výkupní cena tak v průběhu dvou let spadne o bezmála tři čtvrtiny; slunečné elektrárny postavené do roku 2010 získaly nárok až na 430 eur za megawatthodinu vyrobené elektrické energie. "Je to krok, který výrobce elektřiny přímo ohrožuje," tvrdí asociace fotovoltaického průmyslu, které se také nelíbí, že pravidla se mění v průběhu roku.

Slovenské domácnosti platí za elektrickou energii včetně distribučních a dalších poplatků kolem 140 eur za megawatthodinu, z toho cena samotné elektřiny tvoří asi polovinu.

V závěru loňska byly na Slovensku v provozu sluneční elektrárny s instalovaným výkonem 314 megawattů, což představuje meziroční nárůst o 40 procent. Výkon těchto zdrojů odpovídá zhruba šestině kapacity dvou slovenských jaderných elektráren, které mají v zemi největší podíl na výrobě elektřiny. Výroba elektřiny z atomu nicméně ještě stoupne po dokončení jaderné elektrárny v Mochovcích.

Po boomu solárních zdrojů Slovensko loni zpřísnilo pravidla poskytování štědrých výkupních cen, na které mají nárok elektrárny už jen do výkonu 100 kilowattů a umístěné na budovách. Prokuratura také prověřuje několik solárních elektráren, které v minulém roce prý získaly kolaudační rozhodnutí ještě před dokončením, čímž se jejich majitelé údajně snažili zachovat si pro ně vyšší podporu.

Česko v snaze omezit rozmach solárních zdrojů vsadilo mimo jiné na vyšší zdanění fotovoltaiky. Ústavní soud dříve v tomto měsíci zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení sporných paragrafů. Nejvíce kritizované opatření je 26procentní odvod z výkupní ceny a 28procentní srážka ze zeleného bonusu, tedy v podstatě zdanění elektřiny ze slunečních elektráren.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů