Čtvrtek, 28. března 2024

ČEZ kupuje od Tedomu kogenerační jednotky za 3,3 mld. Kč

ČEZ kupuje od Tedomu kogenerační jednotky za 3,3 mld. Kč

Energetický podnik ČEZ kupuje od společnosti Tedom 125 kogeneračních jednotek za 3,3 miliardy korun. Vyplývá to z informací v elektronickém systému veřejných zakázek. Kogenerační jednotky vyrábějí kromě elektřiny teplo.
Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže jde o kogenerační zařízení o výkonech od 100 do 2000 kilowattů. "Cena se skládá z ceny jednotek a ceny servisu po celou dobu životnosti," sdělil ČTK Kříž. Tedom a ČEZ loni založily společnou firmu ČEZ Energo na rozvoj a provoz kogeneračních jednotek.

"Kogenerační jednotky budou fungovat na různých místech ČR a ve většině případů dohromady s jinými zdroji na zemní plyn. Vesměs budou v městských kotelnách pro centrální zásobování teplem," uvedl Kříž.

Do provozu budou nová zařízení uváděna v druhé polovině letošního roku například v Bystřici nad Pernštejnem, Adamově nebo Vrchlabí. Dlouhodobým cílem společnosti je instalace a provoz kogeneračních jednotek o celkovém výkonu 200 MW, což představuje asi desetinu tržního potenciálu ČR.

Kogenerace je vysoce účinná výroba elektrického proudu, při které se využije i teplo, které při výrobě elektřiny vzniká. Kromě vysoké účinnosti je přínosem kogenerace menší produkce škodlivých emisí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů