Pátek, 29. března 2024

Nová vize: více jádra, méně zelené energie

PAČESOVA KOMISE DOPORUČUJE, ABY 50 % ELEKTŘINY V ČESKU DODÁVALY ATOMOVÉ ELEKTRÁRNY

Nová vize: více jádra, méně zelené energie

Jaderné elektrárny by měly v roce 2030 vyrábět polovinu veškeré elektřiny v Česku. A éra štědré podpory obnovitelných zdrojů by měla skončit, jakmile dosáhneme podílu 15 procent. Ve své zprávě, kterou dnes obdrží ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, tuto novou strategii doporučí osmičlenná skupina odborníků a ekonomů v čele s bývalým předsedou Akademie věd Václavem Pačesem.

Právě tato zpráva bude mít zásadní vliv na novou státní energetickou koncepci, na niž česká energetika a průmysl čekají už tři roky. Jedná se o zásadní dokument, který má na budoucí desítky let určit, kam se bude česká energetika ubírat. Firmám navíc ujasní, do jakých odvětví investovat, a může mít zásadní vliv i na ceny elektřiny a tepla.

Definitivní podobu by měl materiál mít do konce srpna. "Teď se pokusíme jednotlivé pohledy na energetiku sjednotit," říká ministr průmyslu Martin Kuba.

Zůstává ještě dost nejasností. V tom zásadním se ale představy ministerstva a Pačesovy komise shodují. "Podíl jádra na výrobě elektřiny by měl v Česku vzrůst, mohl by dosáhnout až 50 procent," říká Pačes. Dnes se pohybuje okolo jedné třetiny. Znamenalo by to tedy dostavbu dalších dvou bloků Temelína a případně jednoho v Dukovanech.

U ostatních zdrojů se komise přesnějším odhadům podle tajemníka komise Hynka Berana bránila. "V roce 2012 nedokážeme přesně odhadnout, jaká bude situace například v roce 2030. Chceme tedy, aby koncepce zůstala do jisté míry otevřená, aby byla schopná reagovat na případné změny," říká Beran.

Tento přístup je zjevný například v otázce obnovitelných zdrojů. "V současné době si nedokážu představit, že by jejich podíl do roku 2030 přesáhl 15 procent," říká Pačes. "Plány Německa, kde chtějí do roku 2050 dosáhnout podílu 50 procent, považuji za nereálné," dodává. Růst si dokáže představit například u biomasy či bioplynu na lokální úrovni, ne už ale ve velkých elektrárnách ČEZ.

"V současné době také nečekáme, že vzniknou dostatečně velká úložiště energie, která by mohla uchovat třeba elektřinu z větru a pomohla by tak překonat problém s nepravidelnými dodávkami," tvrdí Beran. "Nechceme nyní říkat, že množství obnovitelných zdrojů v Česku neporoste vůbec, zároveň se ale nemůžeme upsat nějakému závaznému cíli a pak doufat, že potřebné technologie vzniknou," říká Beran. Komise tak podpořila postoj ministra Kuby a šéfky ERÚ Aleny Vitáskové, kteří chtějí zastavit podporu obnovitelných zdrojů. Klíčovou otázku prolomení limitů na těžbu uhlí chce Pačesova skupina nechat na posouzení speciální komise.


V současné době si nedokážu představit, že by podíl obnovitelných zdrojů do roku 2030 přesáhl 15 procent.

Václav Pačes
šéf expertní komise, bývalý předseda Akademie věd

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů