Čtvrtek, 28. března 2024

MŽP: Dokumentaci k plánovanému jezu v Děčíně je třeba dopracovat

MŽP: Dokumentaci k plánovanému jezu v Děčíně je třeba dopracovat

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) opět vrátilo Ředitelství vodních cest (ŘVC) dokumentaci ke kontroverznímu jezu na Labi v Děčíně, aby ji dopracovalo. ČTK to řekl šéf ŘVC Jan Skalický. Poprvé tak MŽP učinilo už vloni v květnu. Podle ŘVC jde o účelové jednání a zvažuje napadení způsobilosti posudkáře. Kladný posudek dopadu stavby na životní prostředí je nezbytnou podmínkou pro zahájení stavby.

Výstavba se podle ŘVC zpozdí o půl roku až o rok. Reakci ministerstva životního prostředí ČTK shání.

"Oficiální cestou, ani do datové schránky, ani poštou, jsme je (rozhodnutí) zatím neobdrželi," uvedl Skalický. Informace o zamítnutí druhé verze dokumentace k jezu jsou vyvěšeny pouze na stránkách MŽP. Podle ministerstva prý nebylo ředitelství informováno pouze nedopatřením, dodal.

Rozhodnutí MŽP je podle Skalického protiprávní a ředitelství se proti němu ohradí. Změny v projektu, které ŘVC doplnilo letos v lednu, považuje za dostatečné. Tehdy se do projektu zahrnuly koridor pro tažné ryby a biokoridor pro drobné suchozemské živočichy. MŽP prý mezi 13 výtkami požaduje například vypracování další technické varianty splavnění Labe, přestože v původní dokumentaci je jasně prokázáno, že žádná taková alternativa neexistuje.

Výstavbu plavebního stupně v Děčíně ministerstvo dopravy dlouhodobě považuje za prioritu. Úřad si od toho slibuje zachování tuzemské lodní dopravy, která se nyní podle rejdařů nachází v kritickém stavu. Vodní cesta je podle nich nedobudovaná a současný stav, kdy je Labe po 175 dnů v roce nesplavné, na něm prý neumožňuje efektivně podnikat.

Aby ale byla řeka celoročně splavná i pro plně naložené lodě, bylo by potřeba stavět na obou stranách hranice. Němci ovšem v poslední době jezy nebudují.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů