Sobota, 20. dubna 2024

Odtěžení sedimentů z části vodní nádrže Baška

Odtěžení sedimentů z části vodní nádrže Baška

Na základě výsledků výběrového řízení byla na konci dubna 2012 zahájena realizace investiční akce "VD Baška - odtěžení nánosů". Podstatou této investice je odtěžení zhruba 14 tisíc m3 sedimentů na přítoku Baštice do nádrže. Díky tomuto zásahu dojde ke zvýšení retenčního objemu nádrže a předpokládanému zlepšení kvality vody v nádrži.

V rámci této stavební akce bude také na přítoku do nádrže obnoven balvanitý skluz. Po vypuštění nádrže se potvrdil původní předpoklad, že odtěžování zbývající části nádrže nebude s ohledem na minimální mocnost sedimentů zapotřebí. Naopak těžba v této části nádrže by mohla poškodit těsnění dna nádrže.

"Tato investiční akce, jejímž investorem je státní podnik Povodí Odry, byla dlouhodobě plánována a její realizace závisela mimo jiné také na nalezení vhodného dotačního titulu, ze kterého by bylo možné hradit stavební náklady. To se nám nakonec společně s přípravou a projednáním stavby podařilo. V této souvislosti je potřebné zmínit, že investiční záměr byl v rámci přípravy projednán a odsouhlasen Radou obce Baška, o záměru těžby nánosů byl informován Krajský úřad Moravskoslezského kraje, Magistrát statutárního města Frýdek-Místek, Český rybářský svaz, odběratelé vody a další subjekty, přičemž bylo snahou všechny připomínky a podněty v rámci projektu v maximální možné míře zohlednit," říká k plánované investici tiskový mluvčí Povodí Odry Ing. Čestmír Vlček. Výsledkem uvedených jednání byla mimo jiné i dohoda, že nádrž bude vypuštěna pouze částečně a nikoliv úplně, jak se původně předpokládalo. Zajímavostí této akce pak byl transfer zhruba 3500 říčních škeblí, který byl proveden před samotným zahájením stavebních prací.

Uvedená stavební akce je dotována z programu Ministerstva zemědělství ČR "120 Podpora prevence před povodněmi II" a její realizace je naplánována v termínu od 04/2012 do 03/2013, přičemž stavební náklady dosáhnou výše 7 mil. Kč bez DPH. Dodavatelem prací je společnost TALPA - RPF, s.r.o. Opětovné napuštění nádrže předpokládá investor během jarního tání v roce 2013.

Bližší informace:
Ing. Čestmír Vlček
Obchodní ředitel
Povodí Odry, státní podnik
Tel.: 724 273 444
E-mail: cestmir.vlcek@pod.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů