Úterý, 23. dubna 2024

Návštěvnost konference Šetrné budovy se za rok zdvojnásobila

Návštěvnost konference Šetrné budovy se za rok zdvojnásobila

Hlavním tématem konference a expa Šetrné budovy 2012, která proběhla 10. května 2012 v pražském kongresovém hotelu Clarion, byla energetická efektivita a environmentální šetrnost budov. Na akci dorazilo přes 400 účastníků, tedy zhruba dvakrát víc než loni. Většina účastníků byla z byznysu (85%), desetinu tvořili akademici, asi 5% státní správa. Účastníci hodnotili kvalitu akce velmi vysoko (průměrně 7,95 z 10 bodů v anonymním výzkumu). Výzkum dále ukázal, že 98 % účastníků by konferenci doporučilo svým kolegům.

Akci tvořilo celkově 26 programových sekcí. "Diskutovaly se environmentální certifikace, měření hodnoty šetrných budov nebo nová legislativa, která ovlivní výstavbu v blízké budoucnosti," říká Boris Zupančič, ředitel České rady pro šetrné budovy. "Na své si přišli také specialisté na stavební materiály a technologie, pro které byl připraven zvláštní blok," dodává Zupančič. Zvláštní sekce byly věnovány také například územnímu plánu Prahy nebo šetrné výstavbě v rámci olympiády v Londýně.

Konferenci podpořilo mnoho zahraničních hostů, například Jane Henley, CEO Světové rady pro šetrné budovy, Martin Townsend, ředitel britské certifikace budov BREEAM, Marc Coroler, Central Europe Senior Vice-President ze Schneider Electric, Tony Robson, CEO Knauf Insulation nebo Patty Fong z European Climate Foundation. Vystoupila zde i špička českého stavebního výzkumu, například prof. Ing. Petr Hájek, CSc. nebo prof. Ing. Karel Kabele, CSc. Nechyběli ani ekonomové jako Ing. Miroslav Zámečník nebo Ing. Jan Procházka, oba členové NERV.


Akce ale nebyla jedinečná jen svým programem. Jako první v Česku proběhla v režimu "carbon neutral". (Snaha o snížení negativního vlivu na životní prostředí). Konferencí se vyprodukovalo asi 4200 kg CO2, což odpovídá spotřebě zhruba 5500 kWh. Tuto energii nyní uspoří kongresový hotel Clarion v rámci svého ročního provozu. Úspory bude Česká rada pro šetrné budovy monitorovat spolu se svými partnery, kterými je firma Schneider Electric, světový specialista na řízení energií, a doc. Ing. Vladimír Kočí Ph.D. z Vysoké školy chemicko-technologické, který vyhodnocuje životní cyklus akce.


Volný článek "Měření uhlíkové stopy je příležitost ke snížení nákladů":
http://czgbc.org/TZ-Uhlikova-stopa-a-snizeni-nakladu.doc


Studie k uhlíkově neutrální konferenci:
http://czgbc.org/Studie-carbon-neutral.pdf


Návod na uspořádání uhlíkově neutrální akce:
http://czgbc.org/Navod-na-carbon-neutral-event.pdf


Prezentace z konference si můžete stáhnout v audiu nebo jako pdf: http://konference.setrnebudovy.cz/prezentace_hide/



Další informace:
Jaroslav Pašmik, ředitel pro komunikaci a rozvoj projektů, jaroslav.pasmik@czgbc.org, +420 774 457 909

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů