Pátek, 29. března 2024

Kladno získalo dotace až 170 mil. Kč na první část sanace Poldi

Kladno získalo dotace až 170 mil. Kč na první část sanace Poldi

Kladno získá z evropských dotací až 170 milionů korun na odstranění starých ekologických zátěží v areálu bývalé Poldi. Sanace území bude zahájena v okolí někdejší huti Koněv, kde by měla v budoucnosti vzniknout obytná zóna. Přesné náklady budou známé až po ukončení výběrového řízení, které město připravuje. Práce by mohly začít ještě letos, řekl dnes ČTK primátor Dan Jiránek (ODS).

Sanace podle Jiránka začne na tříhektarovém území v areálu bývalých koksoven. Město tam nechalo vypracovat studii, která zjistila, že ekologické zátěže mohou z dlouhodobého hlediska ohrožovat zdraví lidí. "Je to jedno z těch území, které jsou nejzatíženější vůbec v bývalém areálu celé Poldovky," uvedl Jiránek.
Většinu peněz město podle primátora získá z evropských dotací od ministerstva životního prostředí, město se na investici bude podílet až 15 procenty. "Předpokládáme, že to do půl roku bude vysoutěženo, a doufáme, že se ještě letos začne," dodal Jiránek.

Podle dokumentů, které má ČTK k dispozici, by sanace měla začít šest měsíců po výběru dodavatele, během kterých město musí získat zbývající povolení. Podle Jiránka už například bylo vydáno územní rozhodnutí.
Revitalizace první části Poldi podle dokumentu potrvá tři roky. Projekt kromě odtěžení kontaminované půdy počítá s demolicí někdejší benzolové pračky, základů dehtových zásobníků nebo části objektu amoniačky.

Kladno chce v bývalých hutích pro nové využití a investory připravit plochu 300 hektarů. Město kvůli tomu připravuje studie o vlastnických vztazích, využití areálu a analýzu ekologických zátěží zbývajícího území. Sanace zbývajícího území by mohla začít nejdříve v roce 2015, trvat by měla minimálně do roku 2020. Její cena by se mohla podle dřívějších dohadů vyšplhat až na 1,5 miliardy Kč.

Matěj Říha

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů