Pátek, 29. března 2024

Hradecký kraj vyhlásil lokalitu Na Plachtě 3 přírodní památkou

Hradecký kraj vyhlásil lokalitu Na Plachtě 3 přírodní památkou

Lokalita Na Plachtě 3 na východním okraji Hradce Králové se stane přírodní památkou. O rozhodnutí krajských radních dnes ČTK informoval mluvčí hejtmanství Imrich Dioszegi. Důslednou ochranu lokality a vyhlášení této části území přírodní památkou požadovalo přes 14.000 lidí, kteří v roce 2009 podepsali petici.

Hlavním předmětem ochrany na sedmnáctihektarovém území jsou suchá vřesoviště, obnažené písky, periodické vodní plochy, luční společenstva a zvláště chráněné druhy obojživelníků a plazů jako zmije obecná, blatnice skvrnitá a další," uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD). Podle něj se pro návštěvníky lokality po prohlášení přírodní památkou nic nezmění.

Autoři petice z roku 2009 tvrdili, že další zástavba, které je plánována v bezprostřední blízkosti přírodní památky, uškodí celému území, například narušením citlivého vodního režimu či světelným smogem. Naopak s rozšířením stávající přírodní památky nesouhlasili majitelé pozemků v okolí lokality. Uvedli, že případným vyhlášením přírodní památky by bylo omezeno vlastnické právo i právo podnikání.

Přírodní památka Na Plachtě se dosud rozkládala na ploše o výměře 39 hektarů a z botanického a zoologického hlediska je považována za unikátní, odborníci v lokalitě našli například 2250 druhů živočichů, ze kterých je zhruba 107 chráněno českou legislativou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů