Středa, 24. dubna 2024

Slovensko podle tisku zruší vysokou daň z emisních povolenek

Slovensko podle tisku zruší vysokou daň z emisních povolenek

Nová slovenská vláda premiéra Roberta Fica zruší 80procentní daň, kterou musejí platit firmy z hodnoty nespotřebovaných emisních povolenek. S odvoláním na zdroj z vlády to dnes napsal list Hospodárske noviny. Vysokou daň platnou od loňska zavedl předchozí kabinet s odůvodněním, že více než stovka podniků v minulosti dostala mnohem více kvót na emise oxidu uhličitého (CO2), než reálně mohla využít.

Uvalení zvláštní daně nejen na prodej povolenek, ale i na hodnotu kvót, které firmy ušetřily například kvůli investicím do ekologie, podnikatelé kritizovali. Podpořila je i Ficova strana Směr-SD, která byla za minulé vlády v opozici a která zvláštní zdanění emisních povolenek napadla u ústavního soudu. Zdanění povolenek prověřovala i Evropská komise, podle deníku stejně jako slovenský ústavní soud v případu dosud nerozhodla.

"Jsme přesvědčeni, že co nejdřívější zrušení emisní daně zabrání škodám za prohrané soudní spory a náhradám škod na úkor daňových poplatníků," řekl Tibor Gregor, výkonný ředitel Klubu 500, který sdružuje majitele větších zaměstnavatelů. HN napsaly, že stát ze zvláštní daně plánoval letos vybrat 44 milionů eur (1,1 miliardy korun).

Ohlášené zrušení daně z emisních povolenek přichází v době, kdy jednobarevná vláda sociálních demokratů chystá zvýšení firemní daně ze zisku, nárůst zvláštní bankovní daně a zavedení mimořádného odvodu pro firmy podnikající v regulovaných sektorech ekonomiky.

Předchozí vláda Ivety Radičové zavedla daň z nespotřebovaných emisních povolenek v rámci opatření na ozdravení státních financí. Tehdejší ministr financí Ivan Mikloš tvrdil, že první Ficův kabinet, který byl v úřadu v letech 2006 až 2010, byl při rozdělování kvót na emise CO2 k mnoha firmám nepřiměřeně štědrý.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů