Úterý, 19. března 2024

Po roce opět okolo Brněnské přehrady s možností návštěvy Řeckého dne na hradě Veveří

Po roce opět okolo Brněnské přehrady s možností návštěvy Řeckého dne na hradě Veveří

Turistická trasa "Okolí Brněnské přehrady" vychází z Bystrce od tramvajové zastávky ZOO. Vede po žluté značce proti proudu řeky Svratky až k hrázi Brněnské přehrady, na kterou vystoupáme po schodech do strmého svahu. Brněnská přehrada (dříve též Kníničská přehrada, v hovorovém slangu "prygl") je vodním dílem vystavěným na řece Svratce v letech 1936 až 1940. Vznikla vystavěním hráze na 56. říčním kilometru řeky a zatopením údolí a původní obce Kníničky. Přehrada měří necelých 10 km, má rozlohu 259 ha a celkový objem zadržené vody činí 21 milionů m3. Hráz je vysoká 23,5 m, v koruně dlouhá 120 m. Hydroelektrárna využívá jednu Kaplanovu turbínu o výkonu 2,88 MW. Přehrada dříve sloužila jako zásobárna vody pro Brno a v současnosti je oblíbeným místem pro rekreaci místních obyvatel i návštěvníků. Na hladině přehrady provozuje DPMB elektrickou lodní dopravu, která byla zahájena v roce 1946 loděmi, jež byly postaveny ještě za okupace. Přehrada také každoročně hostí mezinárodní soutěžní přehlídku ohňostrojů, Ignis Brunensis, která je součástí kulturní akce Brno - město uprostřed Evropy.

Z hráze se vydáme doleva po červené značce podél přehrady kolem přístaviště až na Rakovec, který býval oblíbeným společenským centrem na přehradě (v současné době se centrum nachází na Přístavišti, v dosahu linek MHD). Od rozcestníku na Rakovci pokračujeme dále po žluté značce. Vstupujeme do Podkomorských lesů, které jsou nejrozsáhlejším lesním komplexem na území města Brna. Přírodní park, vyhlášený roku 1989, tvoří náhorní plošina s horninami brněnského amsívu s průměrnou nadmořskou výškou 450 m. Naprostou většinu rozlohy parku pokrývají lesy s mnoha žleby, hřbety a údolími a je zde hustá síť lesních potoků, řada studánek a pramenů.

Kočičím žlebem stoupáme s nejvyšším převýšením na trase až k rozcestí turistických značek u Ríšovy studánky. Studánka je pojmenovaná po Ríšovi, románovém hrdinovi Mrštíkovy Pohádky máje. Pramení zde potok Rakovec, který protéká Kočičím žlebem a vlévá se do Brněnské přehrady. Voda ve studánce není pitná.

Od studánky se po modré turistické značce přes rozcestník Prádelna dostaneme až k hradu Veveří. Podle pověsti byl hrad založen kolem roku 1059 moravským knížetem Konrádem I. Brněnským, avšak první písemný doklad je až z roku 1213. Veveří, jako opravdový kamenný hrad, vznikl až na popud krále Přemysla Otakara II. K rozšíření hradu, v podstatě do dnešního rozsahu, došlo po polovině 14. století. Výrazné, pozdně renesanční přestavby, proběhly na počátku 17. století. Po dobu husitských válek bylo Veveří centrem královské a katolické moci na Moravě a v roce 1645 hrad Veveří odolal Švédům při obléhání města Brna. Začátkem 20. století hrad několikrát navštívil pozdější britský ministerský předseda Winston Churchill, osobní přítel posledního majitele hradu. V roce 1925 se stal Hrad Veveří majetkem státu a v letech 1942 - 1945 byl zabaven pro potřeby jednotek SS. Po válce hrad a jeho okolí chátralo a jejich postupná obnova začíná teprve na konci 20. století a trvá až do dnešní doby.

Dále pokračujeme po červené značce nově zbudovanou pěší stezkou s dřevěnou lávkou až k vodní nádrži a mostu pod hradem Veveří. Od září 2003 spojuje oba břehy přehrady 100 m dlouhá lávka pro pěší a cyklisty, která byla vystavěna na místě bývalého mostu, zbořeného nacisty na konci 2. světové války. Po mostě se dostaneme na druhý břeh Brněnské přehrady. Červená značka nás dovede přes rozcestník Nad Zouvalkou, kolem přístavu lodí Cyklistická a restaurací na Osadě, nově zbudovaného areálu pro plážový volejbal na Sokolském koupališti, památníku obětem 1. světové války, restaurace U Lva až zpět k hrázi Brněnské přehrady, u které stojí pomníček připomínající odvážný čin hrázného F. Šikuly, který zabránil na konci 2. světové války zničení hráze ustupující německou armádou.

Dále pokračujeme přes hráz a po silnici kolem přístaviště lodí, hotelu Santon a celé řady restaurací a stánků s občerstvením dojdeme k tramvajové zastávce Přístaviště.

Pozvánka na ŘECKÝ DEN NA HRADĚ VEVEŘÍ 2012

Už někteří, co navštívili minulý rok hrad Veveří ví, že tento významný hrad patřil v 19. století i Řekům, konkrétně řeckému velkopodnikateli a bankéři Sinovi. Baron Sina žil ve Vídni, byl zakladatelem Rakouské banky a spolu s Rotschildem financovali např. výstavbu rakouských drah i na dnešním území ČR a Slovenska. K připomenutí této skutečnosti a osobností, jimž tehdy hrad patřil se bude konat poslední v sobotu, 16.6.2012 od 11 do 22 hodin neformální "Řecký den" na hradě Veveří. Pro návštěvníky je připravena krátká historie tohoto zajímavého období, řecká hudba, řecké jídlo vč. zdravé výživy (řecký olivový olej, řecké olivy, chalva, sýr feta aj.), ukázky řecké literatury atp. vč. atrakcí pro děti.

ZDROJ: www.sci.muni.cz, enviweb.cz, upraveno

priglPro návštěvníky je připravena krátká historie "řeckého" období hradu, řecká hudba, řecké jídlo vč. zdravé výživy (řecký olivový olej, řecké olivy, chalva, sýr feta aj.) a další vč. atrakcí pro děti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů