Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hnutí DUHA a Vodafone: Zelené inovace vyčistí vzduch a srazí účty za energie

Hnutí DUHA a Vodafone: Zelené inovace vyčistí vzduch a srazí účty za energie

Nižší účty za energie, více jídla od místních výrobců, snadná recyklace odpadků nebo pohodlná a rychlá veřejná doprava. Tak by mohl vypadat život v Česku, pokud parlament schválí nový zákon o modernizaci ekonomiky snižováním závislosti na drahých fosilních palivech. Vybraná úsporná řešení ukáže v praxi Festival Velká výzva na Letné [1], který pořádá v sobotu 9. června 2012 Hnutí DUHA ve spolupráci s Vodafone ČR a dalšími partnery.
Zábavu na festivalu najdou děti i dospělí. Divadlo, hry a soutěže čekají na nejmenší účastníky u stánků neziskových oragnizací. Dospělí budou moci zavítat do unikátní Vodafone internetové kavárny pod širým nebem napájené sluncem, vyzkoušet jízdu na elektrokole nebo si nechat poradit od expertů na energetické úspory. Na všechny pak čeká kvalitní jídlo a pití z místní produkce. Hudební program obstarají známé kapely jako jsou Toxique, Vypsaná fixa nebo Monika Načeva.
Hnutí DUHA prosazuje nový zákon, který závazně stanoví, že Česko bude snižovat závislost na drahých fosilních palivech - krok po kroku, rok po roku [2]. Rozhýbe tak investice do chytrých řešení, jako jsou úsporné domy, pohodlná veřejná doprava, snadná recyklace odpadu, čistá energie nebo české potraviny v obchodech. Sníží tím účty domácnostem, posílí ekonomiku a srazí naši závislost na dovozu ropy a plynu. Přijetí takového zákona podporují už desítky firem, například ČKD Blansko nebo Knauf.
Vojtěch Kotecký, ředitel Hnutí DUHA řekl:
"Sobotní Festival Velká výzva na Letné představí moderní zelená řešení jako jsou zateplování, čisté zdroje energie, předcházení vzniku odpadu nebo místní potraviny. Chceme však jít i o krok dál: vyzvat nahlas politiky, aby tato opatření účinně podpořili přijetím zákona o modernizaci české ekonomiky, který prosazujeme iniciativou Velká výzva."
Přemysl Filip, senior manažer společenské odpovědnosti Vodafone řekl:
"I díky První zelené síti, ve které celých 70 procent energie pochází z obnovitelných zdrojů, snižujeme emise CO2 a hledáme energeticky úspornější řešení. Nečekali jsme na zákon o modernizaci ekonomiky, sami redukujeme náklady na energie a posilujeme naši konkurenceschopnost. Festival Velká výzva na Letné organizovaný Hnutím DUHA je pro nás dobrou příležitostí, jak veřejnosti ukázat, že moderní zelená řešení jsou nejen úsporná, ale hlavně použitelná v praxi."
Kontakty:
Barbora Šlapáková, Hnutí DUHA, barbora.slapakova@hnutiduha.cz, tel: 731 465 279
Veronika Exnerová, Vodafone, veronika.exnerova@vodafone.com, tel: 773 700 351

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů