Pátek, 29. března 2024

Vědci z celého světa budou v září na JU účastníky 8. Evropské konference o ekologické obnově ECER 2012

Vědci z celého světa budou v září na JU účastníky 8. Evropské konference o ekologické obnově ECER 2012

V září tohoto roku zamíří do Českých Budějovic vědci z celého světa na 8. Evropskou konferenci o ekologické obnově ECER 2012 (8th European Conference on Ecological Restoration). Zájem zahraničních účastníků odpovídá skutečnosti, že se jedná o největší akci v tomto oboru, která se letos ve světě uskuteční.
Ekologie obnovy (restoration ecology) je poměrně mladý vědní obor, který se však v poslední době dynamicky rozvíjí. Zabývá se obnovou rozmanitých stanovišť, která byla narušena nebo zcela zničena.

Pořadatelství českých vědců umožnil především fakt, že v tomto oboru mají ve světě vynikající renomé a pravidelně publikují v důležitých oborových časopisech. "Věřím, že nejen na samotné konferenci, ale i na doprovodných exkurzích můžeme zahraničním účastníkům ukázat nejen dobré výsledky vědeckých projektů, ale i jejich propojení s praktickou ekologickou obnovou. Právě propojení vědy s praxí je silnou stránkou této ekologické disciplíny, která dosud nevešla do širšího povědomí veřejnosti," říká *předseda vědeckého výboru konference Karel Prach.

"Škoda jen, že i přes řadu odborných studií i praktické zkušenosti přírodovědců z terénu se u nás dosud neujala ekologická obnova jako rovnocenná alternativa k technickým rekultivacím, např. v opuštěných těžebních prostorech. Mrháme tak nejen potenciálem těchto míst pro ochranu přírody, ale naprosto zbytečně utrácíme státní i firemní peníze," dodává *předsedkyně organizačního výboru konference Klára Řehounková.

Konferenci ECER 2012 pořádá pracovní skupina Ekologie obnovy při katedře botaniky PřF JU ve spolupráci s Botanickým ústavem AV ČR, Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a Evropskou komisí, pod patronací mezinárodní Společnosti pro ekologickou obnovu.

Bližší informace o konferenci jsou k dispozici na jejím oficiálním webu www.ecer2012.eu

Mgr. Kamila Lencová
University of South Bohemia; Faculty of Science
Na Zlaté stoce 1
370 05 České Budějovice
Czech Rep.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů