Pátek, 19. dubna 2024

Atrakcí na pobřeží jsou trosky z Japonska

Atrakcí na pobřeží jsou trosky z Japonska

Hlavní příliv trosek po tsunami čeká USA v zimě, tvrdí vědci. Nebezpečné objekty mohou stále nést stopy radioaktivity.

Miliony tun trosek po loňském zemětřesení a vlně tsunami v Japonsku si razí cestu na druhý břeh Tichého oceánu. Opuštěná loď, části domů a naposledy i obří kus přístavního mola vyvolávají na západním pobřeží USA údiv i obavy.

"Je dost děsivé vidět takovou věc na místě, kde obvykle surfujeme," popsal Američan Kirk Tite, který včera se svým synem navštívil pláž u města Portland v Oregonu, aby se podíval na 165 tun vážící a dvacet metrů dlouhý objekt z betonu a železa.

Ten se náhle objevil u jejich pobřeží, nejprve mylně pokládán za vlečný člun. "Trochu se obáváme, co přijde dál," řekl Tite stanici BBC.

Podobných překvapení z Japonska bude v příštích měsících přibývat, varují vědci.

V dubnu to byla například opuštěná šedesátimetrová japonská loď u amerického pobřeží. O měsíc později zahlédl japonský vlastník motocyklu Harley-Davidson v televizi svůj stroj vyplavený v kontejneru na pláži v Kanadě - 6400 kilometrů od domova.

Zimní příval trosek

Hmotnost trosek po zemětřesení z loňského 11. března, které se dostaly do oceánu, činila podle japonských vědců odhadem dvacet milionů tun.

Většina se vyplavila zpět na japonské pobřeží nebo klesla na dno. Videozáběry ale odhalují, že mořský proud s názvem Kurošio dál unáší všelijaké druhy materiálu, lodě, auta i celé budovy, vytržené ze základů. Jejich plocha se odhaduje na dva tisíce krát čtyři tisíce kilometrů.

Největší nápor pozůstatků katastrofy se na americké pevnině dá očekávat letos v zimě.

Experti na Havajské univerzitě proto vytvořili satelitní mapu, která pohyb trosek monitoruje a bude vydávat přesné předpovědi, kde se mohou velké objekty nacházet. Chce tak zabránit i riziku kolizí s loděmi.

"Je opravdu těžké předpovídat, co se s troskami stane," řekl John Chapman, vědec z Oregonské univerzity. Podle něj mohou znamenat určité nebezpečí i organismy, které jsou na troskách přichycené - od malých krabů až po řasy.

Co s nimi?

Přístavní plošina, která se nyní objevila v Oregonu, nenese po patnácti měsících a osm tisíc kilometrů dlouhé cestě na moři žádné stopy radioaktivity, uvedli američtí vědci.

Japonci z města Misava, na severu země, odkud pochází, již oznámili, že ji zpět nechtějí.

Američané tak zvažují, jak se nevítané struktury zbavit. Loď, která "připlula" v dubnu, odstřelili dělem a do akce museli nasadit i obří dopravní letoun Hercules C-130. Ani její japonští vlastníci o plavidlo neměli zájem.

Další nejméně dva kusy přístavu z Misavy jsou stále na cestě. Američanů, kteří se na první díl včera jeli podívat, bylo tolik, že ucpali příjezdovou silnici k pláži.

"Samozřejmě jsme čekali, že se sem nějaké věci dostanou. Ale ne, že budou takových rozměrů," řekl stanici listu Washington Post pracovník údržby objektů na pláži Tom Cleveland.

Zamoření tuňáci

Zemětřesení a vlna tsunami, která zasáhla Japonsko, zabily téměř šestnáct tisíc lidí. Tsunami následně poničila atomovou elektrárnu Fukušima a způsobila jadernou havárii, s jejímiž následky se země potýká dodnes.

Migrující druhy živočichů mohou roznášet zamořující látky i na velké vzdálenosti.

Radioaktivitou z Fukušimy jsou mírně zamořena těla tuňáků ulovených u kalifornského pobřeží. Podle amerických vědců se ryby kontaminovaly, když proplouvaly vodami v okolí Japonska. Jejich maso prý je ale přesto stále vhodné ke konzumaci.

Vědci teď budou zkoumat i jiné migrující druhy, které se pohybovaly v japonských vodách, například karety či vodní ptáky.


Čekali jsme, že se sem nějaké věci dostanou. Ale ne, že budou takových rozměrů.

Tom Cleveland
obyvatel amerického Portlandu

AUTOR: Lucie Beranová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů