Pátek, 29. března 2024

Odlov v centru Olomouce potvrdil výskyt chráněné ryby ouklejky

Odlov v centru Olomouce potvrdil výskyt chráněné ryby ouklejky

Výskyt celkem 13 druhů ryb včetně zákonem chráněné ouklejky pruhované potvrdili dnes odborníci při pokusném odlovu v Mlýnském potoce v centru Olomouce. Provedli jej v místě rozpadlého jezu u sokolovny, který má být nahrazen novým balvanitým skluzem. Cílem bylo zjistit druhové složení ryb a drobných živočichů a navrhnout způsob jejich záchranných odlovů, aby při stavbě neutrpěli újmu, řekl dnes ČTK vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Odlov ryb odborníci z brněnského ústavu Akademie věd provedli pomocí elektrického agregátu, což je podle Loyky šetrný způsob. Několik desítek ryb následně opět skončilo v toku.

"Výskyt ouklejky pruhované jsme předpokládali, vyskytuje se v říčním systému řeky Moravy i v přítocích. V celém systému řeky jsme doposud prokázali 20 druhů ryb. Dnešní odlov v malém úseku Mlýnského potoka v centru města prokázal 13 druhů, což je vynikající výsledek. Je to jasný důkaz toho, že kvalita vody se za posledních 20 let výrazně zlepšila," uvedl Loyka. Potěšila ho například i přítomnost původních říčních druhů, a to parmy či ostroretky. Nejsou sice chráněné, ale jsou velmi cenné.

Odborníci do konce dubna provedou zhodnocení výlovu. Návrh na záchranný odlov Loyka předloží městské radě nejpozději na počátku září.

Likvidaci rozpadlého jezu a jeho nahrazení balvanitým skluzem bude mít na starosti město Olomouc. Bude odpovídat i za záchranné odlovy ryb a drobných živočichů. Realizace je naplánována na příští rok, ryby budou odvezeny před zahájením bourání torza jezu. "Vzhledem k tomu, že se zde vyskytuje chráněný druh, nás čeká řada správních řízení. Jejich účastníky budou i nevládní organizace. Náhrada rozpadlého jezu přírodě blízkým balvanitým skluzem, který umožní migraci ryb proti a po proudu i napojení na odstavené rameno na Domovinu, je jednoznačně ekologicky příhodné řešení," domnívá se Loyka.

Náklady na akci zatím nejsou podle primátorova náměstka Martina Majora (ODS) vyčísleny. "Teprve se zpracovává projektová dokumentace," řekl ČTK.

Aktivitu města sleduje i Hnutí Duha Olomouc. "Vítáme ji, protože se tím tok velmi oživí a voda bude více proudit. Budeme to sledovat, ale projekt jsme ještě neviděli. Zásah ve vodním toku je pro živočichy vždy složitý. Pokud se to ale udělá odborně, neměl by vzniknout zásadní problém," řekl ČTK Miroslav Kutal z hnutí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů