Pátek, 19. dubna 2024

PEF je průlomový materiál pro výrobu plastových lahví

PEF je průlomový materiál pro výrobu plastových lahví

Nizozemská společnost Avantium oznámila, že se dohodla s Danone, světovou dvojkou v obchodě s balenými vodami, na společném vývoji technologie YXY pro výrobu průlomového 100% bioplastu PEF, který nahradí PET nejen na nápojové plastové lahve.

Společnost Avantium se sídlem v Amsterdamu, která vznikla jako spin-off koncernu Shell, vyvinula technologii YXY pro výrobu nového 100% biopolymeru PEF (polyethylenfuranoát), jenž má mít proti známému polyesteru PET (polyethylentereftalát) lepší užitné vlastnosti - je lehčí, má lepší bariérové vlastnosti (asi šestkrát nižší průnik kyslíku a dvakrát nižší průnik CO2 a vody), lze jej plně probarvovat a lepit, je plně transparentní a má vyšší teplotní odolnost. Podle studie Koperníkova institutu Univerzity Utrecht a dokončované studie životního cyklu LCA má o 50 až 60 % menší uhlíkovou stopu a je ze 100 % recyklovatelný. Do tří až pěti let by měl PEF plně nahradit PET na nápojové lahve.

Technologie YXY je schopna rychle a efektivně vyrábět PEF z obnovitelných zdrojů, z biomasy - ze sacharidů v rostlinách, obilovinách, energetických plodinách, lignocelulóze a odpadovém papíru, bez ohrožení potravinového řetězce. Reakce vede přes meziprodukt kyselinu furan-2,5-dikarboxylovou (FDCA) jako stavební kámen furanových polymerů. Bioplast PEF nemá být zdravotně závadný, FDCA se dokonce vytváří metabolismem sacharidů v lidském těle a nachází se v lidské moči.

Koncem loňského roku, 8. prosince 2011, otevřel Avantium pilotní závod v nizozemském Geleenu s produkcí 40 t PEF ročně pro zkoušky, mj. výroby lahví, fólií a vláken. Před smlouvou s Danone se uskutečnila klíčová dohoda s americkou Coca-Colou, která znamená nejen plnění všemi nápoji koncernu, ale i komercializaci PEF, možnost budoucího globálního rozšíření a zájemce o licenční smlouvy především s majiteli světových brandů. Nejblíže je dohoda s americkou farmaceutickou firmou Pfizer, která hodlá do PEF lahviček balit své dětské výživy. H. J. Heinz rovněž zvažuje připojení, přestože se nedávno dohodl s Coca-Colou na využívání lahví ze 100% recyklovatelného bioplastu PlantBottle (s 22,5% až 30% podílem rostlinného původu) pro balení kečupů.

Avantium s technologií YXY byla navržena do poslední stovky finalistů evropského kola ceny Red Herring 2012 Award za nejlepší technologické inovace roku. Bez ohledu na ocenění se potenciál světového rozšíření 100% recyklovateného obalového materiálu PEF v balení nápojů, potravin, léků a dalšího zboží dosud nedá ani odhadnout.

AUTOR: Alexandr Abušinov

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů