Čtvrtek, 28. března 2024

UNEP:Investice do obnovitelných zdrojů energie byly loni rekordní

UNEP:Investice do obnovitelných zdrojů energie byly loni rekordní

Investice do obnovitelných zdrojů energie se loni zvýšily o 17 procent na rekordních 257 miliard USD (5,2 bilionu Kč). Více než polovina těchto peněz šla do projektů na výrobu energie ze slunce. Rozvinuté ekonomiky se na celkové částce podílely 65 procenty. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil Program OSN pro životní prostředí (UNEP).

Investice jsou v současnosti šestinásobně vyšší než v roce 2004. Proti roku 2007, tedy rok předtím než vypukla finanční krize, se investice zvýšily o 94 procent.
První místo v boji o největšího investora do obnovitelných zdrojů energie si loni udržela Čína, jen těsně však za ní zaostaly Spojené státy. Investice v USA stouply o 57 procent na 51 miliard USD, v Číně vzrostly o 17 procent na 52 miliard USD. Do první pětky největších investorů se vešly dále Německo, Itálie a Indie. Největší růst investic zaznamenala Indie, a to o 62 procent na 12 miliard USD.

UNEP uvedla, že v oblasti obnovitelných zdrojů energie byl loni důležitý pokles technologických nákladů. Ceny fotovoltaických jednotek se snížily až o téměř 50 procent, ceny větrných turbín pak o zhruba deset procent. V některých rozvinutých zemích však oslabuje politická podpora obnovitelným zdrojům, což je odrazem zvláště úsporných opatření v Evropě.

Agentura AP však poznamenala, že pokles cen fotovoltaických článků, způsobený hlavně silnou konkurencí z Číny, přinesl i krach některých velkých firem v USA a Německu. Byly mezi nimi firmy Solyndra, Evergreen Solar, SpectraWatt, Solar Millenium a Solon.
Obnovitelné zdroje energie, bez velkých vodních elektráren, se na nově instalované kapacitě výroby energie loni podílely ze 44 procent. V roce 2010 to bylo jen 34 procent.

Nejvíce se loni investovalo do solární a větrné energie. Objem investic do solárních projektů vzrostl o 52 procent na 147 miliard USD. Hlavní podíl na tom měl zájem o instalaci fotovoltaických článků na střechách domů v Německu, Itálii, Číně a Británii a velké elektrárny ve Španělsku a USA. V případě větrné energie však objem investic klesl o 12 procent na 84 miliard USD.

Navzdory pokračujícímu růstu investic do obnovitelných zdrojů energie stále více než 80 procent veškeré spotřebované elektřiny na celém světě pochází z fosilních paliv. Spalování fosilních paliv má podle odborníků hlavní podíl na zvyšování emisí skleníkových plynů v atmosféře.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů