Čtvrtek, 28. března 2024

Na Slovensku chtějí vyrábět italský minivůz na elektrický pohon

Na Slovensku chtějí vyrábět italský minivůz na elektrický pohon

Licenční výrobu italského elektromobilu plánuje firma HTMAS na středním Slovensku. O pomoc při výrobě italského elektromobilu Grecav chce požádat stát. Pokud jednání nebudou úspěšná, hodlá projekt spustit sama, informoval dnes web sme.sk.

Dvoumístné italské vozidlo na elektrický pohon a jeho verze, malý pick-up s nosností 250 kilogramů, jsou homologizované v Evropské unii. Auto má dojezd až sto kilometrů. Jeden kilometr vyjde přibližně na tři eurocenty.

Jednatel HTMAS Mareš Hudoba podle webu odhadl, že se státní pomocí by firma dokázala minivůz prodávat za méně než 8500 eur (asi 216.000 korun) a bez ní za méně než 10.000 eur (asi 253.000 korun) včetně daně z přidané hodnoty.

Slovenská firma už s italskou automobilkou podepsala smlouvu o smlouvě budoucí. HTMAS počítá nejdříve s montáží tisíce až 1500 kusů ročně a posléze s přesunutím celé výroby z Itálie na Slovensko. Předpokládaná výrobní kapacita by mohla činit 10.000 aut ročně. Firma celkovou investici odhaduje na 20 milionů eur, přímo v továrně by mohlo vzniknout 150 pracovních míst. První elektromobily by prý mohla začít vyrábět asi za rok.

HTMAS sídlící ve Vlkanové nedaleko Banské Bystrice se specializuje na podnikání v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů