Pátek, 29. března 2024

Bramborové hnutí hýbe s cenami potravin v Řecku. Obchody musely začít zlevňovat zboží

Bramborové hnutí hýbe s cenami potravin v Řecku. Obchody musely začít zlevňovat zboží

Začalo to jako protest proti dovozu brambor z Egypta. Skupina řeckých zemědělců rozdala lidem v Soluni zdarma deset tun brambor a následně v dalším městě zorganizovala přímý prodej za třetinu běžné maloobchodní ceny. Úspěch na sebe nedal dlouho čekat.

Zatímco řecká ekonomika za poslední roky vytrvale klesá, ceny zboží v zemi naopak stoupají. Lidé se rozhodli proti zdražování potravin sami bojovat a jejich úsilí překvapivě přineslo své ovoce.

Jak informuje televize Al-Džazíra, řecký statistický úřad letos v dubnu zaznamenal, že se ceny brambor snížily oproti březnu 2011 o 24,6 procenta, což je největší roční pokles ze všech komodit v zemi.

Za nevídanou změnou stojí aktivita tzv. bramborového hnutí, které se zrodilo 5. února letošního roku. Skupina řeckých zemědělců z vesnice Nevrokopi tehdy rozdala lidem v Soluni zdarma více než 10 tun brambor.

Protestovali proti dovozu této plodiny z Egypta ve době, kdy jí oni sami měli plné sklady. K demonstraci se odhodlali pár dní poté, co zkrachovala jejich jednání s řeckým ministrem zemědělství a dovozci brambor.

Bleskový úspěch

Již za dva týdny si zemědělce z Nevrokopi pozvalo další město a zorganizovalo s jejich pomocí pro své obyvatele prodej brambor přímo od pěstitelů, bez prostředníků. Jeden kilogram plodiny díky tomu stál 25 centů (asi 6 Kč), což tehdy odpovídalo pouhé třetině ceny v obchodech.

O pár dní později se hnutí rozšířilo na kampus univerzity v Soluni. "Bál jsem se, že prodáme (jen) tři nebo čtyři tuny. Nakonec jsme během prvního dne prodali tun padesát," řekl pro Al-Džazíru profesor Christos Kamenidis.

Hnutí, které již působí v širokém okolí Soluně a šíří se na jih k Aténám, podstatně zahýbalo trhem s potravinami.

"Zvýšilo to konkurenci," tvrdí Kamedinis. "Obchody, které kdysi prodávaly za 75 centů, dnes prodávají za 45 centů. Slyšel jsem i o částce ve výši 19 centů."

Aktivita hnutí začíná mít vliv i na ceny dalších plodin. Poté, co si lidé začali kupovat přímo od obchodníků i olivový olej, mouku, rýži nebo med, klesly podle Al-Džazíry ceny těchto potravin v obchodech na polovinu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů