Sobota, 20. dubna 2024

Cena elektřiny bude ve 21. století to, čím byla dříve cena chleba

Cena elektřiny bude ve 21. století to, čím byla dříve cena chleba

Joachim Pfeiffer, mluvčí poslanců CDU/CSU pro hospodářskou politiku

Rozhovor

Rozhodnutí o konci jádra v Německu je nezvratné, i když mohlo ještě počkat, řekl v rozhovoru HN Joachim Pfeiffer, poslanec německého parlamentu a mluvčí frakce vládní strany CDU/CSU pro ekonomickou politiku.

OTÁZKA: HN: Vypadá to, že "energetické revoluci" v Německu se tolik nedaří. Cena za elektřinu roste, firmy si stěžují, lidé platí větší účty. Je opravdu rozhodnutí vypnout jaderné elektrárny konečné?

Já jsem chtěl, aby ještě pár desítek let jádro zůstalo součástí našeho energetického mixu. Je to spolehlivý, efektivní zdroj, který nám měl pomoci v přechodu k obnovitelným zdrojům. Většina demokraticky rozhodla, takže čas jaderné energie v Německu skončil. Nehodlám to zpochybňovat i kvůli jistotě plánování v ekonomice. Na druhé straně, problémy jsme čekali. "Energiewende" není revoluce, je to energetický obrat. Není to sprint, ale maraton. Musíme vybudovat přenosovou síť a distribuční síť velkou 200 000 kilometrů, musí to být chytrá síť. To je otázka až desítek let. Je to samozřejmě výzva, ale nakonec se nám to podaří, i když nejpodstatnější bude fakt, že to celé bude dražší, než si lidé myslí. Dnes máme příliš drahou energii pro průmysl, který tak přestává být konkurenceschopný, zejména v energeticky náročných oborech, jako je chemie nebo hutnictví. Více než pětina naší energetické poptávky jde od těchto průmyslových provozů. To může mít devastující dopad na průmysl a může to vést až k deindustrializaci.

OTÁZKA: HN: Kdo tedy za tuto technologickou změnu zaplatí?

Peníze nepadají z nebe a už dokonce ani od ECB nebo z půjček, takže to musí zaplatit spotřebitelé. Pokoušíme se je bránit tím, že jim dáme jistý druh úlev. Musíme ale splňovat podmínky společného evropského trhu, případná podpora pro určitá průmyslová odvětví musí být schválena Evropskou unií, nejde jen tak udělat výjimku.

OTÁZKA: HN: Co když se odchod od jádra nepovede?

My musíme být úspěšní. Překročili jsme řeku a spálili mosty. Jádro pro nás skončilo. Ale je tu společný evropský energetický trh. Když budete v Česku vyrábět levnou energii, budeme ji od vás kupovat. Ale cena elektřiny je jen malá část. Největší podíl nákladů spolkne vybudování sítě. Nastavení onoho speciálního tarifu pro obnovitelné zdroje je takové, že všichni musí platit bez ohledu na zdroj energie. Pro Německo jako průmyslovou zemi to je problém. Pro spotřebitele jako vy to znamená vyšší ceny, tedy změnu spotřebitelských návyků.

OTÁZKA: HN: Není větší role státu v cenové politice nebezpečná pro byznys?

Náš prezident o tom také hovořil a řekl, že nechceme mít v energetice plánovanou ekonomiku. Když máte například regulovaný tarif na obnovitelné zdroje, které mají podíl pěti až deseti procent, tak je pořád devadesát procent řízeno trhem. Teď máme cíl do roku 2020 mít 35 až 40 procent energie z obnovitelných zdrojů s regulovaným tarifem, čili pro trh tak nezbývá moc prostoru. Znamená to, že musíme obnovitelnou energii dostat rychleji na trh. Rok po rozhodnutí skončit s jádrem ho musíme znovu promyslet. Ale základní směr je jasný.

OTÁZKA: HN: Kvůli vyšším cenám elektřiny už 200 000 nezaměstnaných odpojili od elektřiny, protože jim podpora nestačila na vyšší ceny...

Ano, někdo řekl, že cena elektřiny v 21. století bude jako v minulosti cena chleba. Chudí lidé budou mít problémy. Musíme najít řešení, jak přežijí.

OTÁZKA: HN: Prý se také stalo, že na střeše domu byly solární panely, ale lidé platili vyšší ceny elektřiny ze státní podpory v nezaměstnanosti, takže majitel domu takto dostával nepřímo další státní podporu pro obnovitelný zdroj?

To se skutečně stává. Investice do fotovoltaiky je teď jednou z nejlepších, která existuje. Ceny panelů a systémů klesají rychleji, než se čekalo. Cena dotovaného tarifu ale neklesá každý rok tak, jak by bylo potřeba. Takže můžete vydělat skutečně hodně peněz. Kdo vám dneska dá deset či patnáct procent úroků?

OTÁZKA: HN: Ale tohle může ovlivnit nejen velké firmy, ale i páteř německé ekonomiky, malé a střední podniky. Nebo ne?

To je problém, za tohle už dlouho bojuji a zatím se nepodařilo snížit onen dotovaný tarif na přijatelnou úroveň. Neudělali jsme to, co v Česku, tedy aspoň co jsem slyšel, tak jste podporu snížili zřejmě až příliš. Výkupní tarif pro fotovoltaiku je nastavený na dvacet let.

OTÁZKA: HN: Může se energetika a ceny elektřiny stát příští rok volebním tématem?

Loni bylo osmdesát procent lidí za rychlý odchod od jádra i za cenu toho, že budou platit víc za energie. Dnes už se věci trochu mění. Je jasné, že časy levné energie jsou určitě u konce. Ale chceme zvýšit energetickou efektivitu takovým způsobem, aby to, co nakonec zaplatíte, nebylo víc, než jste platili doposud, i když ceny hodně porostou. To se týká elektřiny, ale i ceny tepla v domácnostech, kde je velký potenciál šetřit. Čtyřicet procent energie v domácnostech je na ohřev a topení. Klíčové tedy bude zvýšit efektivitu využívání energie.

OTÁZKA: HN: Zmínil jste, že klidně budete kupovat energii z Česka. I když bude z jádra?

Máme jednotný evropský trh. A pokud vím, zatím není fyzikálně možné v síti odlišit energii vyrobenou v jaderné elektrárně od jiné.

OTÁZKA: HN: Česko bude rozšiřovat elektrárnu v Temelíně, Poláci budou stavět úplně novou...

Já myslím, že potřebujeme obě, jadernou i obnovitelnou energii. Pro energii není jedno jednoduché řešení, je potřeba energetický mix zdrojů a infrastruktury. Věci se mění, když se podíváme na emise CO2, když se díváme na dopad břidličného plynu, musíme být připraveni na cokoli, co přijde v budoucnu.

OTÁZKA: HN: Když mluvíme o budoucnosti, co když vaše strana příští rok sestaví vládní koalici se Zelenými, kteří jsou proti českým jaderným elektrárnám...

.. o tom nebudu spekulovat...

OTÁZKA: HN: Ale Zelení naznačují, že pokud budou ve vládě, budou nás, sousedy, tlačit k tomu, abychom se jádra zbavili.

Rakušané se o to také pokoušejí. Energetický mix je národní a rádi bychom měli evropský přístup. V Evropě je Německo menšina, a i kdyby Zelení byli ve vládě, tak vás nemohou donutit vypnout Temelín. To je vaše národní rozhodnutí. Zelení jsou podle mého názoru velmi velmi ideologičtí. Myslí si, že oni jediní jsou ti dobří a všichni ostatní jsou ti špatní. Je to velmi arogantní pohled, který naprosto nesdílím.

My musíme být v technologické změně úspěšní. Překročili jsme řeku a spálili jsme mosty. Jádro pro nás skončilo.

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů