Čtvrtek, 25. dubna 2024

Karlovarský kraj vydá na likvidaci invazních rostlin 18,8 mil. Kč

Karlovarský kraj vydá na likvidaci invazních rostlin 18,8 mil. Kč

Karlovarský kraj letos uvolní na likvidaci invazních rostlin z rozpočtu 18,8 milionu korun. Celkové náklady na rozsáhlý projekt rozvržený do čtyř let dosáhnou přibližně 170 milionů korun. Většinu z nich má pokrýt dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj a Státního fondu životního prostředí. Projekt počítá s plošným zásahem proti bolševníku, křídlatce a netýkavce. V Česku jde o ojedinělý zásah, v podobném rozsahu se invazní rostliny dosud nelikvidovaly. ČTK to dnes řekl krajský radní Jaroslav Bradáč (zemanovci).

V první fázi projektu budou zhotoveny přesné mapy, z nichž bude zřejmé, kde a v jakém rozsahu se vyskytují invazní rostliny. Do tendru se přihlásilo 15 zájemců. Kraj vybral tři subjekty, přednost dostaly firmy, které mají s touto problematikou zkušenosti. Region byl rozdělen na devět lokalit s největším výskytem invazních rostlin. Je to severní a jižní Chebsko, jižní Sokolovsko, Žluticko, Tepelsko, Karlovarsko, Nejdecko, Ostrov, Ašsko a Kraslicko, podotkl Bradáč. "Vybrali jsme rovněž firmu, která připraví informační systém k řízení a kontrole projektu," uvedl radní.

Mapy mají nejen detailně ukázat výskyt rostlin, ale přesně určit konkrétní vlastníky jednotlivých pozemků, na nichž se bude zasahovat. Kraj je musí na chystanou akci upozornit. Odhadem půjde zhruba o 10.000 vlastníků. Likvidace rostlin, který začne příští rok v létě, bude chemická a mechanická. Ničení postřiky je mnohem účinnější, ale počet lokalit, kde je to možné, je výrazně omezen kvůli ochraně přírody, poznamenal radní. "Při užití chemie lze zničit 90 procent rostlin, mechanický způsob omezí výskyt o 70 procent," konstatoval Bradáč.

Invazní rostliny budou v Karlovarském kraji ničeny na ploše 2800 kilometrů čtverečních, některou ze tří invazních rostlin jsou zasažena podle odborných odhadů téměř dvě procenta území (50 kilometrů čtverečních). Zkušenosti kraj využije z pilotního projektu Mariánských Lázní na likvidaci bolševníku v povodí Kosího potoka. Tam se ničí na ploše kolem 140 kilometrů čtverečních s náklady deset milionů korun. Krajský projekt je ale plošně dvacetkrát větší a nezahrnuje jen bolševník. "Nejvíce ploch je zasaženo bolševníkem velkolepým," dodal Bradáč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů