Pátek, 29. března 2024

SANEP: Ceny benzinu představují vážný problém pro téměř čtyři pětiny Čechů

SANEP: Ceny benzinu představují vážný problém pro téměř čtyři pětiny Čechů

Ceny benzínu představují vážný problém pro téměř čtyři pětiny Čechů, kvůli rostoucím cenám pohonných hmot musely výrazněji omezit soukromé cesty autem dvě třetiny Čechů. Z průzkumu společnosti SANEP také vyplývá, že většina podporuje snížení spotřební daně u pohonných hmot.

Podle průzkumu vysoké ceny benzinu či motorové nafty, rovněž výrazně ohrožují aktivity více jak třetinu podnikatelů a živnostníků.

Drtivá většina veřejnosti rovněž souhlasí s názorem ČSSD, že tuzemská spotřební daň z pohonných hmot je neúměrně vysoká a motivuje občany a zejména velkodopravce k cenově výhodnějším nákupům nafty a benzínu v okolních zemích.

Problém vysokých cen pohonných hmot odmítá ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řešit snížením spotřební daně a preferuje, za určitých podmínek, zavedení cenové regulace pohonných hmot po určité časové období. Tento Kalouskův návrh má však podporu u necelé desetiny veřejnosti.

Většinovou podporu domácí populace má naopak řešení ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS), který navrhuje snížení spotřební daně a zároveň zvýšení mýtného. Přijetí tohoto návrhu Parlamentem ČR pak podporují téměř dvě třetiny veřejnosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů