Pátek, 19. dubna 2024

Voda nad zlato

Voda nad zlato

Česká voda - máme jí dost?

"Svět změnil. Cítím to ve vodě. Cítím to v půdě. Cítím to ve vzduchu. Mnohé, co kdysi bylo, je ztraceno."
(hlas na začátku filmu Pán prstenů)

VVoda nad zlato

Svět se mění, i my to cítíme. Přinejmenším podnebí a počasí a s tím související přírodní děje a koloběhy. Podle vědců se kvůli oteplování Země bude zanedlouho s vážným nedostatkem vody potýkat nejen Afrika a Asie, kde je voda vzácná už dnes, ale i Evropa. První problémy na našem světadílu nastaly již v roce 2008 ve Španělsku. Španěly v Katalánsku postihlo mimořádně pustošivé sucho. A voda tam v té době byla opravdu nad zlato! Umíte si to představit? Prodávala se draze na černém trhu a kopaly se kvůli ní nepovolené studny. Vodovody zkrátka na nějakou dobu vyschly. Zdůrazněme ještě, že šlo především o vodu podzemní, která je nejkvalitnější a - po náležitých čisticích úpravách - nejlepší k pití.

ČČeská geologická služba zjišťuje naše zásoby vody

I my se musíme připravit na to, že v budoucnu by u nás mohl být vody nedostatek. Záleží také na nás, kolik toho o zásobách vlastní vody budeme vědět a jak s nimi budeme hospodařit. Podle některých výpočtů jsme šestou zemí v Evropě, která má nejmenší zásoby podzemní vody na jednoho obyvatele. (A mezi těmi pěti státy, které mají podzemní vody ještě méně, přitom není Španělsko!) Kolik je ale v České republice podzemní vody ve skutečnosti, nikdo dnes přesně neví. Zjišťují to naši hydrogeologové a je to práce opravdu velmi složitá a náročná. Teprve za pět let budeme znát výsledky jejich průzkumů a výpočtů, které nám pomůžou s podzemní vodou zacházet tak, aby z vašeho kohoutku tekla voda stále a takřka zadarmo.

Podrobnosti o projektu České geologické služby, jehož cílem je přehodnotit zásoby našich podzemních vod, se dozvíte na stránkách www.geology.cz/rebilance.

-mad-

Víte, že...

  • ...vodu považoval řecký filosof a matematik Tháles z Milétu (624-545 př. n. l.) za pralátku, ze které vznikl celý svět?
  • ...voda tvoří asi 70 % hmotnosti člověka?
  • ...už ztráta 20 % tělesné vody je pro člověka smrtelná?
  • ...většinu povrchu Země (71 %) pokrývá slaná voda moří a oceánů?
  • ...97 % z veškeré vody na Zemi je voda slaná, pouze 3 % tedy tvoří voda sladká?
  • ...více než 2 % sladké vody tvoří ledovce. To znamená, že méně než jedno procento tvoří všechna světová jezera, řeky a podzemní voda?
  • ...většina podzemních vod pochází ze sněhu?
  • ...než doputuje voda z tajícího sněhu do podzemního "zásobníku" může to trvat rok, ale také stovky let? Voda, kterou právě pijete, mohla "nasněžit" třeba v dobách Jana Husa.
  • ...pro udržování zásob vody má značný význam rostlinstvo, především les?
  • ...naši předkové důležitost vody nikdy nepodceňovali? Už v časech pohádek měla zázračnou moc, byla přece živá! V křesťanství i v jiných náboženstvích byla a je svěcená a ve filosofických traktátech je už od dob čínského Starého mistra považována za vzor skromnosti a moudrosti (ponižuje se, vyhledává ta nejnižší místa na světě), a přece nejmocnější základ světa.

ZDROJ:ČGS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů