Sobota, 20. dubna 2024

Školy dostaly grant na rozvoj obcí - začnou hned po prázdninách

Školy dostaly grant na rozvoj obcí - začnou hned po prázdninách

Přes čtvrt milionu korun rozdělila Nadace Partnerství mezi 8 škol ze 7 krajů ČR, aby podpořila jejich projekty zaměřené na zlepšení životního prostředí v obcích, kde se školy nacházejí. Po prázdninách tak začne žákům náročná, ale také zajímavá práce na projektech, se kterými jim pomohou rodiče, učitelé i další místní spolky, firmy a sdružení. Děti i dospělí tak budou mít možnost společně řešit problémy, které trápí jejich vesnici nebo město.
Cílem grantů je prohloubit spolupráci mezi učiteli, žáky, obcí a místními obyvateli. Obsah projektů jednotlivých škol se různí, záleží na konkrétní potřebě obcí: "V letošním roce školy například pomohou upravit místní parky a dětská hřiště, vysadí stromy, vytvoří permakulturní zahradu nebo pro obyvatele zavede novou tradici předvánočních setkání, " uvádí Marta Marková z Nadace Partnerství. "Celkem se letos o podporu v programu Škola pro udržitelný život přihlásilo 28 zájemců," dodává Marková.
"Každá škola má ve spolupráci s místními obyvateli možnost společně řešit problém, který právě vnímají jako potřebný. Aby dokázala co nejlépe zapojit všechny partnery, účastní se nejdříve učitelé dvoudenního vzdělávacího kurzu v rámci programu Škola pro udržitelný život. Zde se dozvídají o metodách, jak efektivně zapojit veřejnost do všech částí svého projektu," doplňuje Lucie Tomášková ze Střediska ekologické výchovy SEVER.
Program Škola pro udržitelný život běží již od roku 2004, začínal nejprve v několika krajích ČR a postupně se úspěšně rozrostl do celorepublikové působnosti. V roce 2007 obdržel program prestižní Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí, kterou uděluje Business Leaders Forum.
Společný projekt pro školy Nadace Partnerství a Střediska ekologické výchovy SEVER finančně podpořila společnost Toyota Motor Czech.
Kontakt:
. Marta Marková, Nadace Partnerství, marta.markova@nap.cz, 775 856 985
. Lucie Tomášková, SEVER, lucie.tomaskova@ekologickavychova.cz, 739 454 756

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů