Středa, 24. dubna 2024

Greenpeace vyráží na válečnou stezku

Greenpeace vyráží na válečnou stezku

Šéfovi nevládní organizace Greenpeace Kumimu Naidoovi došla s politiky trpělivost. V předem dohodnuté deklaraci ze summitu v Riu, který včera začal, je podle něj tolik děr a nezávazných formulací, že Greenpeace nezbývá nic jiného než změnit svou strategii a začít plánovat vlnu kampaní občanské neposlušnosti.

"Historie nás učí, že jen když slušní lidé řeknou, že už toho bylo dost, a jsou připraveni nasadit své životy a riskovat vězení, tak se věci mohou změnit. Proto musíme zintenzivnit akce občanské neposlušnosti," řekl Naidoo novinářům deníku Guardian.

Z jeho úst to nejsou prázdná slova. Kumi Naidoo pochází z Jižní Afriky a od patnácti let bojoval proti apartheidu a po svém útěku do Velké Británie byl ve své vlasti odsouzen k patnácti letům vězení.

"To, co vidíme, je cesta do zkázy, a proto musíme jít do války. Jako člověk z Greenpeace nemám slovo válka rád, ale pokud mám být upřímný, Greenpeace a další organizace vyhrávají sice bitvy, prohrávají ale válku," řekl Naidoo.

Podle něj je děravá deklarace důsledkem sobectví jednotlivých států, jejichž delegáti si museli nechat schvalovat jakoukoli změnu ve svých hlavních městech. Poslední kapkou byla zpráva, že část deklarace, týkající se zpřísněné ochrany oceánů, zablokovaly USA, Rusko, Kanada a Venezuela.

"Co nás drželo za jednacím stolem, bylo, že to vypadalo na slušnou dohodu ohledně oceánů. Jenže dopadlo to tak, že pokud dohoda není úplně bezzubá, tak jich rozhodně nemá mnoho," neskrýval své zklamání Naidoo.

"Je ironií, že venezuelský delegát na mě ve dvě ráno křičel, že už s námi nebude jednat, protože jsme mu pohrozili, že zveřejníme, že dohodu blokuje Caracas spolu s Washingtonem. A to je pro jejich vedení hodně citlivé," přibližuje bouřlivé vyjednávání Kumi Naidoo.

A nejde jen o část deklarace o oceánech, celá dohoda je podle Naidooa špatná. "Oni se to snaží dostat k nejnižšímu společnému jmenovateli. Musíte se velmi pozorně dívat, jaká slova se používají. Když je tam výraz dobrovolné, znamená to, že se nestane vůbec nic," tvrdí šéf Greenpeace.

Souhlasí s ním i předseda další nevládní organizace Friends of the Earth Craig Bennet. "Dohodnutá deklarace nemá nástroje, jak čelit globální krizi, která se na nás valí," řekl stanici BBC.

Rozpaky neskrývají i někteří politici. "Unie by ráda viděla konkrétnější výsledky, takže z dohody nadšená," řekla po příletu do Ria dánská ministryně životního prostředí Ida Aukenová.

Typickým příkladem diplomatického jazyka jsou tzv. cíle udržitelného rozvoje, které by měly v budoucnu vzniknout. Mezi zeměmi ale není konsenzus, co by vlastně měly obsahovat, proto v deklaraci nejsou nijak definovány. Britská ministryně životního prostředí Caroline Spelmanová to přesto považuje za úspěch, protože "staví udržitelnost na vrchol agendy".

AUTOR: Ondřej Soukup
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů