Úterý, 23. dubna 2024

Hostětín ukazuje již dnes, jak by měly vypadat obce po Rio+20

Hostětín ukazuje již dnes, jak by měly vypadat obce po Rio+20

Čeká nás zásadní proměna obcí, ve kterých žijeme. Vyplývá to z připravovaných materiálů, které nejspíše schválí konference OSN o životním prostředí (Rio +20), která dnes začíná v brazilském Riu de Janeiro. Na příkladu obce Hostětín můžeme již dnes vidět, jak by taková budoucnost mohla vypadat.

Obec Hostětín je centrálně vytápěna biomasou z okolních lesů, odpadní vodu čistí rostliny v kořenové čistírně, elektřinu vyrábí fotovoltaické elektrárny, nechybí ani energeticky úsporné veřejné osvětlení. Kromě toho v obci stojí ukázkový pasivní dům Centra Veronica, moštárna s lokální BIO-produkcí a historická sušírna ovoce a občané na svých střechách hojně využívají solárního ohřevu vody.

Obec díky těmto projektům ročně uspoří desetitisíce korun z obecního rozpočtu a více než 1200 tun emisí oxidu uhličitého. Projekty také přispívají k místní zaměstnanosti a podporují vzdělávání a spolkovou činnost v obci. Vzdělávacím centrem Ekologického institutu Veronica projde na 7000 lidí ročně, mnoho z nich představují studenti vysokých škol, další významnou skupinou jsou starostové z celé republiky i Slovenska.

Krátký videospot o Hostětíně: http://www.veronica.cz/jekamjit

Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica, k tomu prohlásila:
"Zatímco se světoví politici budou bavit o tom, co by bylo třeba dělat, v Hostětíně na tom již 20 let skutečně pracujeme. Udržitelný rozvoj potřebuje zejména silnou podporu pro lokální komunity."

Hana Machů, zástupkyně ředitelky Centra Veronica Hostětín, k tomu dodává:
"Přijeďte se podívat co to znamená udržitelný rozvoj v praxi. Ne v obrázkových brožurkách EU a OSN, ani v černých můrách skeptiků, ale ve skutečnosti.

Za svůj přínos k ochraně životního prostředí obdržel Hostětín národní cenu v prestižní mezinárodní soutěži Energy Globe 2007, získal Českou sluneční cenu 2009 a v roce 2012 cenu Climate Star. Tuto cenu uděluje Klimatická aliance nejúspěšnějším evropským obcím a regionům za vynikající projekty v oblasti ochrany klimatu. V roce 2010 si přijel modelové projekty prohlédnout i britský následník trůnu princ Charles.

Modelové projekty byly realizovány díky společnému úsilí obce a neziskových organizací, především ZO ČSOP Veronica, Nadace Veronica a Tradice Bílých Karpat.

Analýza dopadů jednotlivých projektů je ke stažení na:
http://www.veronica.cz/dokumenty/co_prinesly_projekty_v_hostetine_2010.pdf

Oficiální stránky konference OSN o udržitelném rozvoji Rio+20: http://www.uncsd2012.org/

Kontakty:
RNDr. Yvonna Gaillyová,
ředitelka Ekologického institutu Veronica
yvonna.gailly@veronica.cz
777 323 792

Hana Machů,
zástupkyně ředitelky Centra Veronica Hostětín
hana.machu@veronica.cz
739 569 264

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů