Čtvrtek, 28. března 2024

Jsme schopni dodávat plyn o třetinu levněji

Jsme schopni dodávat plyn o třetinu levněji

Johan Brand, Wildhorse Energy

Rozhovor

Australská společnost Wildhorse Energy, která se v Česku zajímá o těžbu černého uhlí netradiční cestou jeho zplynování, ztrácí trpělivost. Nedávno dokonce zveřejnila prohlášení, že žádný stát s ní nezacházel tak jako Česko. Problém je ve stanovení průzkumných území pro případnou těžbu, na něž Australané čekají rok a půl. Ministerstvo životního prostředí, které firmě již jednu ze tří žádostí zamítlo, argumentuje, že se řízení několikrát přerušilo kvůli doplňování informací. Technický ředitel Wildhorse Energy Johan Brand v rozhovoru pro HN říká, že jeho firma je připravena dál čekat na rozhodnutí ministerstva a trpělivě vysvětlovat obcím neznámou metodu těžby.

OTÁZKA: HN: Nemáte obavu, že s případným rozšířením břidličného plynu do světa přestanou být vaše investice návratné?

Věříme, že můžeme vyrobit náš plyn o třetinu levněji, než je cena, za kterou Česko dováží ruský plyn. Pokud ceny neklesnou na úroveň konce 90. let, můžeme být levnější.

OTÁZKA: HN: V jaké fázi je vaše žádost o stanovení průzkumného území pro případnou těžbu?

Zažádali jsme o povolení k průzkumu, abychom zjistili, jaký sociální a ekonomický dopad bude metoda zplynování uhlí mít. Když skončíme, tak podáme zprávu. Pokud bude výsledek pozitivní, požádáme o další licence.

OTÁZKA: HN: Na odpověď ministerstva životního prostředí ale čekáte 15 měsíců.

Nejdřív jsme dostali povolení v lokalitě Dětmarovice-Petrovice, ministerstvo životního prostředí ho pak ale stáhlo. U zbylých dvou zatím čekáme.

OTÁZKA: HN: Jste s MŽP v kontaktu?

Neustále s ním komunikujeme. Ale zatím bez jasného výsledku.

OTÁZKA: HN: Zvažujete právní kroky?

V této fázi zatím využíváme možnosti odvyprávět naši verzi příběhu. Doufáme, že to posune dialog dopředu. Je několik cest, kterými se vydat.

OTÁZKA: HN: Vaše technologie se setkává v některých lokalitách se skepsí a protesty. Jak na ně reagujete?

Rozumím, že tato metoda ještě nebyla v této zemi použita. Je zaměňována za těžbu břidličného plynu. To nejsou stejné způsoby. Musíme informovat, vzdělávat a ukazovat příklady toho, jak těžba funguje. Jsme navíc veřejně obchodovatelná společnost, takže všechno, co děláme, je legální a otevřené. Nepřišli jsme sem tajně a rozumíme, že jsou lidé, kteří ještě nerozumí tomu, co děláme. Je to ale o komunikaci.

OTÁZKA: HN: Nedůvěra je spojena primárně s hrozbou kontaminace podzemní vody. Existují totiž případy, kdy se při používání této metody tak stalo.

To se ale stalo v případech, kdy se plynovalo v nízké hloubce. Když jste u povrchu a provádíte UCG metodu, existuje nebezpečí, že se smíchá voda s plynem. Tuto metodu byste neměl provádět ve 30 metrech, ale minimálně ve dvou stech.

OTÁZKA: HN: Už jste někde ve světě spustili elektrárnu, která by používala zplynované uhlí?

Ne.

OTÁZKA: HN: Kolik by stál průzkum v Česku?

Průzkumy jsou velice nákladné. Wildhorse utratil přes 20 milionů australských dolarů za své průzkumné aktivity v Maďarsku.

OTÁZKA: HN: Uvádíte ale, že investice v Maďarsku dosáhnou 153 milionů eur. Je v tom zahrnutý i průzkum, nebo pouze stavba elektrárny?

Snížili jsme velikost elektrárny na 50 MW. Její cena vyjde na sto milionů eur. Nezahrne to průzkum, ten je placený našimi akcionáři.

OTÁZKA: HN: Kolik jste v Maďarsku provedli vrtů?

Historicky tam bylo asi dvacet otvorů a za poslední dva měsíce jsme vyvrtali dva další.

OTÁZKA: HN: Vaše stránky uvádějí 485 vrtů.

Myslel jsem, že mluvíte o jedné lokalitě. V pohoří Mescek jsou enormní zásoby uhlí. My jsme vrtali ve třech lokalitách, kde jsme se dívali po nejlepším místě pro těžbu. Jedná se totiž o místo o rozloze 600 kilometrů čtverečních. K těžbě ale použijeme jenom jeden vrt.

OTÁZKA: HN: Kolik dokážete denně technologií UCG vytěžit?

Jsme schopni pět let dodávat plyn až dvousetmegawattové elektrárně z jednoho vrtu.

OTÁZKA: HN: Co se stane, až všechno uhlí z vrtu po pěti letech vytěžíte?

Využíváme technologie směrového vrtání. Takže všechno děláme z jednoho místa, povrchově není nic vidět. Není to jako konvenční těžba, kdy přesouváte všechny technologie. Tady se vše odehrává dva tisíce metrů pod povrchem.

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů