Čtvrtek, 18. dubna 2024

ČEZ státu dodává dvacet miliard ročně. Politici ho za to chrání

ČEZ státu dodává dvacet miliard ročně. Politici ho za to chrání

ČEZ si v Česku může dovolit hodně. Státu, který v něm drží majoritní podíl, odvádí každý rok do kasy kolem dvaceti miliard korun a je si toho vědom. Ani představitelé firmy se často netají tím, že jejich lobbisté mají velmi silnou pozici a hlásají "pokud zraníte ČEZ, nebudou peníze do rozpočtu". Není tak divu, že pokud se objeví problém s nezveřejňováním zákonných informací o zakázkách, firma si z toho příliš velkou hlavu dělat nemusí.

Důležitost ČEZ je vidět například na jeho dozorčí radě. Před rokem 2010 ji vedl budoucí ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, kterého vystřídal premiérův šéfporadce Martin Říman. A nyní v jejím čele sedí Martin Roman, známý svými kontakty mezi politiky.

Bývalého generálního ředitele v souvislosti s podezřením, že spoluvlastnil Škodu Power i v době, kdy šéfoval ČEZ, odvolal premiér Petr Nečas. Ani tato aféra ho ale vlivu na ČEZ nezbavila.

Na způsob vedení druhé největší české firmy si dlouhodobě stěžuje například Ekologický právní servis. Podle Martina Fadrného v Česku chybí hlavně kvalitní právní rámec řízení státních firem. "Není tak pořádně nastaveno, podle jakého kritéria jmenovat členy dozorčí rady. Namísto expertů v ní sedí politici a lobbisté. Stejně tak stanovy firmy neřeší odpovědnost rady, například právě za velké zakázky," říká.

ČEZ tak vyhrál například boj s první dámou české energetiky Alenou Vitáskovou. Šéfce Energetického regulačního úřadu se nelíbilo, že ČEZ jako sektorový zadavatel nemusí při zakázkách svých dceřiných firem vypisovat výběrová řízení. Vitásková se snažila problém medializovat a tlačila i na poslance, ale neúspěšně. V novele zákona o veřejných zakázkách výjimka pro ČEZ zůstala.

Politický boj se strhl i u přidělování povolenek na příštích osm let. Původně si měly energetické firmy všechny kupovat a peníze měly jít do státního rozpočtu. To se zamlouvalo i ministru financí Miroslavu Kalouskovi, kterému to slibovalo potřebné miliardy. Svůj boj ale prohrál a ČEZ i ostatní dostanou velkou část povolenek zdarma, respektive výměnou za investice do ekologizace výroby.

Firma se také přiživila na fotovoltaickém boomu, na který Česko doplácí přes 38 miliard korun ročně. ČEZ skoupil několik velkých projektů, a stal se tak největším producentem elektřiny ze slunce v Česku. Hájí se tím, že se tak peníze formou dividend českému státu částečně vrátí.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů