Sobota, 20. dubna 2024

Nová přírodní rezervace na Tachovsku chrání vodní ekosystém

Nová přírodní rezervace na Tachovsku chrání vodní ekosystém

Novou přírodní památku Na Kolmu, která představuje ukázku vodního ekosystému, vyhlásila na Tachovsku správa chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český les. Památka o rozloze 14,2 hektarů leží necelé čtyři kilometry od obce Lesná a má chránit zejména soustavu malých vodních nádrží, kde se rozmnožují vzácné druhy obojživelníků a bobr evropský, řekla ČTK Jana Juráková ze správy CHKO.

Soustava osmi nádrží vznikla na začátku 20. století pro chov pstruha potočního. "Dnes je místo dlouhou dobu opuštěné, mělké nádrže s rozvinutou vegetací vytváří ideální prostředí pro druhově bohaté společenstvo vodních bezobratlých i obratlovců," uvedla Juráková. Protože v nádržích už nejsou ryby, jsou vhodné k rozmnožování chráněných obojživelníků, například čolků horských, čolků obecných, skokanů krátkonohých a blatnic skvrnitých. Pobřežní porosty osik a vrb jsou zdrojem potravy pro bobra evropského. "Tento vzácný a silně ohrožený druh se na Kolmu objevil v roce 2005, v současnosti zde žije početná rodina," řekla Juráková. V lokalitě roste také vzácná vodní masožravá rostlina bublinatka jižní.

Novou přírodní památkou prochází naučná stezka Vodní svět otevřená v roce 2010. Hlavní atrakcí téměř dvoukilometrové stezky je dřevěná bobří pozorovatelna na břehu jednoho z rybníků s průhledem přímo na bobří hrad. Díky dřevěnému molu na dalším z rybníků se lidé zase dostanou nad hladinu, kde mohou pozorovat vodní bezobratlé a obojživelníky.

Maloplošná zvláště chráněná území zahrnují nejcennější části regionu. Patří mezi ně lesní porosty s původní skladbou dřevin, mokřadní biotopy nebo geologicky významné lokality. Na území CHKO Český les je 28 maloplošných zvláště chráněných území.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů