Úterý, 23. dubna 2024

Košice si neví rady s haldami vyhozených odpadků před domy

Košice si neví rady s haldami vyhozených odpadků před domy

Radnice ve východoslovenské metropoli Košice si neví rady s haldami komunálního odpadu, který patrně obyvatelé jednoho ze sídlišť vyhazují přímo před panelové domy. Město už v minulosti odpadky odstranilo, pozemky ale čisté dlouho nezůstaly.

Sídliště Luník IX, kde bydlí zejména sociálně slabé rodiny, má problémy s hromaděním smetí dlouhodobě. V roce 2009 město odtud odvezlo stovky tun odpadků, za což zaplatilo 80.000 eur (více než dva miliony korun). Další likvidaci nepořádku magistrát platit nehodlá.

Primátor Košic a poslanec parlamentu za vládní Směr-SD Richard Raši uvedl, že náklady spojené s odstraněním nelegální skládky strhne z peněz určených k zajištění chodu městské části, do níž sídliště patří. Její starosta na to reagoval tvrzením, že takový neplánovaný výdaj by ohrozil fungování čtvrti.

"Košičané se nebudou skládat na uklízení odpadu na Luníku IX. Nebudeme dále doplácet na lidi, kteří nerespektují pravidla naší společnosti a nedodržují základní hygienické návyky," uvedla košická radnice. Za vyhazování odpadků z oken bytů sice viníkům hrozí pokuta, kvůli špatné sociální situaci obyvatel sídliště jsou peněžité sankce údajně nevymahatelné.

Náklady na odstranění haldy odpadků, která místy prý dosáhla výše jednoho metru, zatím nejsou známy. Město nejprve vyčká, zda obyvatelé vysbírají odpadky do přistaveného kontejneru. Až pak dojde k nasazení techniky k odklízení odpadků.

Na Luníku IX žije několik tisíc lidí. Obyvatelům sídliště v minulosti kvůli nezaplaceným fakturám omezili dodávky elektřiny nebo vody. V minulosti tam město začalo i s bouráním bytovek, které měly narušenou statiku a kterým hrozilo zhroucení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů