Pátek, 19. dubna 2024

Škoda Citigo CNG: prcek na zemní plyn dorazí na podzim

Škoda Citigo CNG: prcek na zemní plyn dorazí na podzim

Škoda trochu zvláštním způsobem potvrdila, že do prodeje dostane vůbec první tovární vůz této značky spalující zemí plyn neboli CNG.

Není to poprvé, co o Citigo na CNG slyšíme. Již při jarní prezentaci pětidvéřová verze vozu totiž automobilka zmínila, že toto provedení dostane k dealerům během první poloviny letošního roku. Nakonec se tak ale stane o něco později - svědčí o tom jediný snímek zveřejněný na mediálním portálu automobilky, jenž je i součástí tohoto článku a který doprovází velmi strohá informace: "Na podzim 2012 přijde na trh miniautomobil značky Škoda spalující stlačený zemní plyn." Toť vše.

Samozřejmě jsme se s takovou zmínkou nespokojili a zjistili více. V tuto chvíli tedy můžeme potvrdit, že vůz se dostane do prodeje ve 45. týdnu letošního roku a bude pevně spojen se silnějším, tedy 50kilowattovým litrovým tříválcem, který se onehdá objevil i v našem testu. Místo 55 kW v benzinovém provedení ale nabídne na plyn jen 50 kW, zato bude excelovat emisemi CO2. Ne snad, že by se jeho spotřeba s plynovým pohonem o tolik snížila (činí 2,9 kg plynu na 100 km jízdy), to jen spalování CNG generuje menší množství oxidu uhličitého. Emise tak dosáhnou jen 79 g/km.

Vůz bude pochopitelně nouzově schopen i pohybu na benzin, ale nádrž na toto palivo bude pouze desetilitrová. To plynová nabídne až až 72 litrů (11 kilogramů) a vůz by tak ona oba zdroje energie měl teoreticky ujet až 550 kilometrů bez potřeby tankování.

Cenu této chystané novinky zatím neznáme, pokud ale už škodovka zná skoro všechny další parametry včetně přesného začátku prodejů, je její odhalení jen otázkou času.

ZDROJ: autoforum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů