Pátek, 29. března 2024

ČR může dál dávat povolenky zdarma, ovšem s podmínkami

ČR může dál dávat povolenky zdarma, ovšem s podmínkami

Bulharsko, Rumunsko a Česká republika mohou od příštího roku nadále poskytovat svým elektrárenským společnostem emisní povolenky zdarma. Rozhodla o tom Evropská komise, která ale souhlas podmiňuje tím, že podniky budou ekvivalent hodnoty povolenek investovat do modernizace. Hodnota přidělených povolenek se podle Ekologického právního servisu (EPS) bude pohybovat kolem 50 miliard Kč.

"(Evropská) komise tato rozhodnutí učinila na základě ustanovení, která v členských zemích umožňují určité výjimky z obecných pravidel, podle nichž elektrárenský sektor musí od roku 2013 nakupovat všechny povolenky v aukcích, anebo na trhu," uvedla komise.

EPS uvedl, že Česká republika musela během vyjednávání s Evropskou komisí z plánu přidělování povolenek odstranit několik energetických projektů, které nesplňují podmínky evropských předpisů.

"Z analýz, které jsme vypracovali pro Evropskou komisi, jednoznačně vyplynulo, že česká žádost se téměř kompletně míjela se smyslem právní úpravy. Spíše než jako investiční stimul k modernizaci energetiky poskytovala společnosti ČEZ a dalším firmám možnost, jak si jednoduše přilepšit miliardami na úkor státního rozpočtu," sdělil právník EPS Jan Šrytr.

Evropská komise tak podle EPS částečně uznala argumenty organizací, které se na ni v této souvislosti obrátily. Za kauzou bezplatných povolenek prý nejde o definitivní tečku, protože českou žádost ještě bude komise přezkoumávat s ohledem na možné narušení hospodářské soutěže.

"Komise ale nezveřejnila, na jaké projekty odmítla přidělit bezplatné povolenky a jaké naopak schválila. Bohužel tak platí, že povolenky, které mohly přinést peníze do státního rozpočtu, dostanou elektrárenské firmy, a veřejnost stále neví na co. Podle předběžných indicií se však škrty mohou týkat například elektrárny společnosti ČEZ v Ledvicích nebo zařízení firmy Alpiq v Kladně," poznamenala Barbora Hanžlová z Centra pro dopravu a energetiku.

V rámci pravidel, jimiž se řídí unijní systém obchodování s povolenkami (ETS), bylo deseti členským zemím umožněno žádat výjimku z povinnosti povolenky po roce 2013 nakupovat. Země argumentovaly tím, že jsou jejich ekonomiky silně závislé na fosilních palivech.

EU již udělila podobnou výjimku také výrobcům elektřiny na Kypru, v Estonsku a Litvě. V nejbližší době chce komise rozhodnout také o požadavku Maďarska a Polska.

Od roku 2013 do roku 2019 bude elektrárnám v šesti zemích EU zdarma přiděleno více než 268 milionů emisních povolenek. Zdaleka nejvíce jich připadne na Českou republiku, která jich podle agentury Reuters získá více než 107 milionů.

Možnost přidělovat emisní povolenky zdarma má také Malta a Lotyšsko. Ani jedna z těchto zemí si ale zatím nepodala žádost.

Unijní systém obchodování s povolenkami ETS (Emissions Trading Scheme) je největším trhem emisních povolenek na světě. Jeho smyslem je regulovat objem emisí škodlivých plynů, které do ovzduší vypouští více než 12.000 elektráren a velkých průmyslových firem z celé EU. Povolenky mají omezovat rovněž emise v letecké dopravě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů